AllianzGI: Fed zal rentetarieven in 2019 eerder meer laten stijgen dan minder

”Blijft de Fed op haar geplande pad van renteverhogingen? Of zal de recente volatiliteit op de kapitaalmarkten haar meer kalmte en geduld opleggen? Dat wordt de komende week het belangrijkste thema”, aldus Hans-Jörg Naumer, gobal head of global capital markets & thematic research van AllianzGI in zijn vooruitblik op de komende week.

Naumer: “De Fed heeft geen enkele reden om een afwachtende houding aan te nemen. Integendeel, de cijfers over de Amerikaanse economie spreken voor zich en duiden op reflatie. Terwijl Europa zich in een late fase van de economische cyclus bevindt, wordt de Amerikaanse economie geprikkeld door fiscale prikkels op het verkeerde moment. We blijven dan ook bij onze mening: in 2019 zal de Fed de rente eerder meer optrekken dan gepland, dan minder.”

Trump en Xi

Een tweede vraag die boven de markt hangt, is of China en de VS dit weekeinde nader tot elkaar komen wat hun handelsgeschil betreft. President Trump en President Xi zullen elkaar ontmoeten tijdens de G-20 in het Argentijnse Buenos Aires. Tekenen van ontspanning zouden de economische risico’s verminderen en de markten een impuls geven. Volgens Naumer behoort dit dat zeker tot de mogelijkheden: “Een handelsoorlog levert alleen verliezers op. Even de druk verlagen kan ook een strategie zijn in de onderhandelingen.”

De komende week wordt ook een aantal economische indicatoren vrijgegeven die voor beweging op de markten zullen zorgen. De focus zal vooral liggen op inkoopmanagersindices. De Caixin Manufacturing PMI voor China komt maandag als eerste. Blijft deze boven de 50 of niet? Als de PMI onder de 50 punten komt, dan geeft dit aan dat de productie-economie in China afneemt. Een waarde boven de 50 geeft een groei aan.

Op maandag wordt eveneens de ISM Purchasing Managers Index voor de VS gepubliceerd. Dat cijfer is onlangs teruggevallen, maar dat duidt meer op een luxeprobleem. Naumer: “Het cijfer ligt nog ruim boven de expansiedrempel. Bovendien kan de afkoeling worden geïnterpreteerd als een verlichting van de reflatoire druk.”

Duitse economie

De inkoopmanagersindices voor de eurozone worden later in de week vrijgegeven. Nieuwe orders voor de Duitse industrie staan donderdag centraal. De Duitse economie kromp in het derde kwartaal, en het valt nog maar te bezien of dit tijdelijk is.

Voortgezette claims voor werkloosheidsuitkeringen in de VS (ook op donderdag) is meer een ‘non-event’, aldus Naumer, gezien de goede arbeidsmarktsituatie. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse Consumer Sentiment Index van de University of Michigan, die vrijdag naar buiten wordt gebracht. Door de begrotingsmaatregelen ervaren de Amerikaanse consumenten een euforie die doet denken aan de boomjaren rond de millenniumwisseling. Een sterke daling zou een echte verrassing zijn.