Korte termijn optimisme blijft in stand volgens enquête Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Het optimisme van de afgelopen maand november heeft zich uitbetaald. Maar het is wel minimaal, de AEX is 0,1% gestegen, dat is nog geen heel AEX punt. Er was wel wat dividend uitbetaald. De total return index is 0,5% gestegen.

Voor de komende maand blijft men enthousiast. Maar liefst 54% verwacht een stijging in december. En 26% verwacht een daling. Het is natuurlijk december. Historisch gezien een goede maand om in aandelen te zitten. Een argument wat ook diverse experts genoemd werd. Maar veel zal natuurlijk afhangen van de politici. De handelsbesprekingen en de Brexit stemming zullen doorslaggevend zijn. Voorspellen het blijft moeilijk.

Aexbeurs

Lange termijn terughoudend

Net als vorige maand, blijven de experts op de wat langer termijn erg terughoudend. Er is meer pessimisten dan optimisten. Dat is daarmee de 8e maand op rij dat deze ratio onder nul staat.

Beursaandelen

Dat uiteenlopen van de korte en de lange termijn verwachtingen is best opmerkelijk. Meestal lopen deze met elkaar op, met de lange termijn meestal wat hoger. Onder het mom op lange termijn komt alles goed. Nu dus niet. Het geeft aan dan de meeste experts denken dat de beurs nu wel even omhoog kan, maar dat een eventuele herstel geen lang leven beschoren zal zijn. Ik heb de grafiek met de gemiddelde van korte en de lange termijn bijgevoegd. Donkerblauw zijn de antwoorden voor de lange termijn en licht groen is het korte termijn gemiddelde.

Oliekoers

Waarom daalt olie zo hard?

Deze maand gaat de speciale vraag over de oorzaak van de extreme daling van de olieprijs. We vroegen wat de belangrijkste oorzaak van deze extreme daling is geweest. In 2 maanden tijd staat de olieprijs maar liefst 28% lager.

Beursoliesector

De experts konden kiezen uit:

a. De afbouw van de speculatieve posities van traders
b. De extra productie van Saoedi Arabië omdat Trump de Saoedische prins niet vervolgd
c. De scherpe terugval van de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei
d. Het verwachte extra olie aanbod door de aanleg van extra pijpleidingen in de US

Ongetwijfeld hebben alle vier de factoren een bijdrage geleverd. En veel profs gaven dat ook als commentaar, maar toch kwam er één uit als allerbelangrijkste. En dat de scherpe terugval van de wereldwijde economische verwachtingen. 40% koos deze optie. De overige drie opties lagen allen rond de 20%.


Aandelen2019

Slechte maand voor aandelenkeuzes

Het was geen beste maand voor de aandelenkeuzes. De favoriete aandelen daalden met 1,8%, terwijl de aandelen zouden moeten dalen juist met 2,1% omhoog gingen. Opmerkelijk was de stijging van Signify. Dit aandeel steeg onder andere door de interesse in Osram. Beleggers denken dat andere private equity dan wellicht ook Signify in het oog gaan krijgen. Altice liet zowaar eens een stijging zien. Het grootste gedeelte van de underperformance in november kwam door de eindespurt van Altice op de laatste dag. De dag ervoor stond Altice nog op -12,2%, maar het eindigde met een plus van 1,5%.


Beursaex

Vrijwel zelfde keuzes in december

Voor de december verschijnen weer de zelfde namen aan de horizon. Opnieuw staan ASML en ING bovenaan bij de favorieten. En ook bij de flop aandelen komende gedeeltelijk weer dezelfde namen tegen. Altice wederom op plek 1, maar wel met aanzienlijk minder stemmen.

Aexaandelen

Er deze maand 75 experts met de enquête mee.