Fidelity International: Rendement in Azië op hoogste niveau sinds jaren

De aandelenmarkten in Azië en de Amerikaanse aandelenfutures zijn gestegen nadat bekend werd dat president Trump voorlopig geen nieuwe handelstarieven instelt. Deze tijdelijke wapenstilstand in de handelsoorlog tussen China en de VS maakt een deal waarschijnlijker, waar beide landen uiteindelijk van zullen profiteren, aldus Vanessa Chan, investment director bij Fidelity International.

Handelsspanningen leidden eerder dit jaar tot een uitverkoop in Chinese aandelen, omdat beleggers zich zorgen maakten over de winstgroei van Chinese bedrijven. Een pauze in de escalerende handelsoorlog zal verdere economische verliezen beperken.

Dreigementen

Belangrijk is wel dat binnen de afgesproken periode van 90 dagen een deal wordt gesloten. Lukt dat niet, dan zal Trump zijn dreigementen uitvoeren en de invoertarieven verhogen van 10% naar 25%. Mocht dit inderdaad gebeuren, dan schat Fidelity dat die ingreep volgend jaar 0,7% van de groei van het Chinese bbp kan kosten, aldus Chan.

Trump dreigde eerder nog om invoertarieven op $ 267 miljard aan Chinese goederen op te leggen. Maar de recente volatiliteit op de aandelenmarkten, de aanhoudende verkrapping door de Fed, en de Amerikaanse sojabonen die voor China waren bestemd en nu liggen weg te rotten, hebben Trump dan toch doen besluiten tot een pauze. Ook China bond in. Volgens het Witte Huis is China bereid om ‘zeer substantiële’ hoeveelheden landbouw-, energie-, industriële en andere producten uit de VS te kopen. De twee landen gaan ook praten over onder meer technologieoverdracht, intellectueel eigendom en cybercrime.

Rendement

In het algemeen ziet Chan groeiende kansen in Chinese aandelen nu de economie meer wordt gedreven door binnenlandse consumptie en bedrijven hun focus verleggen naar aandeelhoudersrendementen. De Chinese vastrentende markt is relatief gematigd geweest en de volatiliteit houdt waarschijnlijk aan. Zelfs als de afspraken die China en de VS op de G-20 hebben gemaakt van korte duur zijn, zie Chan goede kansen in Aziatische investment grade obligaties. De spreads liggen op het hoogste punt in jaren met effectieve rendementen (yields) die we sinds 2009 niet meer hebben gezien.