Pictet AM minder in aandelen, zwaarder in obligaties

Onzekerheid op de financiële markten en een vertragende wereldeconomie zijn voor de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet AM reden het gewicht in aandelen te verlagen van overwogen naar neutraal en de positie in obligaties bij te stellen van onderwogen naar neutraal.

Dat schrijft de vermogensbeheerder in haar maandelijkse barometer. Pictet AM benadrukt daarin dat, ondanks een optimistische toespraak van de Fed-voorman Jerome Powell die hintte op een mogelijke vertraging in het huidige tempo van renteverhogingen, er voor financiële markten nog genoeg onzekerheden zijn. Die komen vooral door de Brexit, de Italiaanse begrotingsonderhandelingen en het handelsconflict tussen de VS en China.

Pictet AM signaleert dat bedrijven wereldwijd hun winstverwachtingen bijstellen. De verwachting is dat de winstgroei halveert van 13% dit jaar naar 7% in 2019. Ook de Amerikaanse huizenmarkt baart zorgen. Het eerste kwartaal kende een piek qua prijsstijgingen terwijl de rente op hypotheken met een looptijd van 30 jaar steeg van 3,5% in 2016 naar 5% in 2018.

Een sterk gedaalde liquiditeit bij banken is een van de oorzaken. Pictet AM verwacht dat de vijf grote centrale banken van VS, China, de eurozone, het Verenigd Koninkrijk en Japan gezamenlijk voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis per saldo verkopers zullen worden van de financiële activa die ze ten tijde van de kwantitatieve verruiming hebben opgebouwd. “Dit heeft een negatieve impact op de conjunctuurcyclus, met name in de VS.”

Japan blijft de favoriete regio van Pictet AM. Weliswaar drukt de vertraging van de exportgroei op de economie, maar daar staan relatief lage bedrijfsschulden en een aantrekkelijk gewaardeerde aandelenmarkt tegenover.

Aandelen uit opkomende markten zijn aantrekkelijk geprijsd doordat valuta’s uit deze markten ondergewaardeerd zijn, concludeert Pictet AM. De verwachting dat de Fed het verkrappende beleid vertraagt – met een zwakkere dollar tot gevolg – is tevens een steun in de rug voor aandelen uit opkomende markten. Goud heeft dit jaar goed gepresteerd en is volgens Pictet AM een goede hedge tegen een onverwacht hogere inflatie. Bovendien lijkt het edelmetaal ‘zwaar oversold’, aldus de vermogensbeheerder.