BNY Mellon Outlook 2019: Inflatie is de slapende reus

Vermogensbeheerder BNY Mellon IM noemt inflatie ‘de slapende reus’ in de vooruitzichten voor 2019. Een beheerste stijging is goed te managen. “Maar mocht het tempo versnellen, dus een piek in de inflatie, dan wordt het constructieve scenario afgebroken, en snel ook”, zo stellen hoofdstrateeg Alicia Levine en hoofdeconoom Shamik Dhar.

Levine en Dhar schetsen in de BNY Mellon-outlook voor 2019 de gevolgen van een sneller oplopende inflatie. De Fed verhoogt de rente sneller dan nu ingeprijsd, waardoor risicovolle beleggingen onder druk komen te staan. De dollar wordt sterker, hetgeen gevolgen heeft voor de gehele wereldeconomie. Rentes buiten de VS zullen eveneens gaan stijgen. Uiteindelijk is dat slecht nieuws voor zowel aandelen als obligaties. De BNY-specialisten noemen inflatie dan ook de ‘sleutelvariabele’ in de outlook voor 2019.

In hun basisscenario gaan Levine en Dhar juist uit van een beheerste ontwikkeling van zowel de inflatie als de rente, hetgeen voor een fundament onder de markten zorgt. Het zou wel eens tot begin 2020 kunnen duren voordat de ECB voor de eerste keer sinds de grote crisis de rente verhoogt. Daarmee zorgt de verkoopdruk in 2018 voor kansen in 2019, al blijft de volatiliteit hoog dankzij het Amerikaans-Chinese handelsconflict, het terugdraaien van het ruime monetaire beleid en de risico’s binnen de Europese financiële sector.