Amundi: Gele hesjes kosten Frankrijk groei

Ondanks de lastenverlagingen die president Macron heeft aangekondigd, zal de bbp-groei in Frankijk in 2019 licht lager uitvallen na de protesten van de ‘gele hesjes’. Dat verwacht Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. Intussen dragen de acties ook bij aan de politieke onzekerheid die knaagt aan het vertrouwen van beleggers in Europa. Beleggers in Franse aandelen moeten voorlopig selectief blijven.

De Franse economie kampt volgend jaar met twee tegenovergestelde ontwikkelingen, zo stelt Amundi vast. De aangekondigde belastingverlagingen (en het intrekken van de brandstofheffing) stuwen de koopkracht van Franse burgers. Daar staat tegenover dat het vertrouwen van zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders is beschadigd: de politieke onzekerheid in Frankrijk is toegenomen en er is een grote kans dat de hervormingsagenda van Macron wordt afgezwakt. Het resultaat is per saldo negatief, zo analyseert Amundi, die zijn groeiverwachting voor Frankrijk voor 2019 verlaagt van 1,5% naar 1,4%. Tegelijkertijd kan het begrotingstekort gemakkelijk boven de 3% uitkomen.

Volgens senior econoom Tristan Perrier is het goed mogelijk dat de belangstelling van internationale financiële instellingen om activiteiten te vestigen in Frankrijk, als reactie op de Brexit, minder wordt. Hij denkt eveneens dat de gebeurtenissen in Frankrijk andere ‘non-mainstream’ politieke partijen (in Frankrijk en daarbuiten) de wind in de rug geven, in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei. Perrier: “Alhoewel het Europees Parlement weinig macht heeft, worden deze verkiezingen een belangrijke peiling van de mate waarin de traditionele partijen zijn verzwakt.” Macron zal op zijn beurt minder ruimte hebben om zijn plannen voor een sterkere EU door te zetten.

“Frankrijk laat de onbehandelde wonden zien van de grote financiële crisis, te weten grotere ongelijkheid en onzekerheid”, aldus deputy cio Vincent Mortier – op de Europese financiële markten wordt dit vertaald in hogere risicopremies. De recente marktcorrecties zijn volgens Amundi overdreven, hetgeen kansen biedt voor beleggingen in winstgevende bedrijven zonder hoge schulden.

Specifiek voor de Franse aandelenmarkt is de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen cruciaal, benadrukt Frédéric Rosamond, senior portfoliomanager Franse aandelen bij Amundi. Volgens hem is het ‘te snel en te riskant’ om weer vol te beleggen in retail, dat een zware klap heeft gekregen van de protesten. Veel ketens moesten hun winkels voor de derde keer op zaterdag sluiten, en dat voor de Kerstperiode. Veiliger is het om te beleggen in ketens met een stevige aanwezigheid online of internationaal.