AllianzGI: Cijfers voor producenten- en consumentenvertrouwen zijn het belangrijkst de aankomende week

olgende week worden er tal van economische indicatoren gepubliceerd, maar de data die het sentiment aangeven zijn veruit het interessantst, aldus Hans-Jörg Naumer, Global Head of Global Capital Markets & Thematic Research bij AllianzGI in zijn vooruitblik op de komende week.

Maandag wordt de Empire State Index voor de Amerikaanse economie gepubliceerd. Deze index voor het producentenvertrouwen in de regio New York wordt samengesteld door de Federal Reserve Bank of New York, een van de banken binnen het Amerikaanse Federal Reserve System. De index wordt beschouwd als een belangrijke indicator die vooruitloopt op de cijfers uit de rest van de VS.

Dinsdag is Duitsland aan de beurt met de publicatie van de Ifo Sentiment Index, een belangrijke graadmeter voor de economische activiteit in dat land. De index daalt al geruime tijd, en een ommekeer lijkt onwaarschijnlijk gezien de vele onzekerheden op wereldwijd niveau.

Woensdag vindt het meest belangrijke evenement plaats, met de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank. In de markt gaat 70% er van uit dat de Fed de rente zal verhogen. Maar alle opmerkingen tijdens deze bijeenkomst zijn net zo belangrijk als de uitkomst van de vergadering zelf. Op dit moment verwachten de markten maximaal twee rentestappen in 2019. De vraag is of Fed-voorzitter Jay Powell daarin meegaat.

Donderdag zijn de ogen wederom op de VS gericht. Op deze dag worden de resultaten van de Philly Fed Index, een regionale graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, naar buiten gebracht, evenals de Index Of Leading Indicators, een compilatie van diverse indicatoren die worden samengevoegd tot één cijfer dat de richting van de economie moet aangeven voor de komende drie tot zes maanden.

Vrijdag komen we meer te weten over het consumentenvertrouwen in de eurozone. Ook wordt bekend gemaakt hoe het met het producentenvertrouwen in Frankrijk is gesteld, dat zeker te lijden zal hebben onder het protest van de gele hesjes.

Dat protest en het uitstellen van de Brexit-stemming in het VK hebben wel tot een positieve ontwikkeling geleid: de uitbundigheid op de markten van slechts een paar weken geleden, heeft plaats gemaakt voor een nieuw realisme. Tegelijkertijd suggereren de relatieve sterkte-indices voor de grote markten dat de spanningen zijn afgenomen na een aanzienlijke verkoopdruk op aandelen. Dit geeft aan dat de volatiliteit tegen het einde van het jaar zou kunnen afnemen.