DWS: Amerikaanse loongroei nog steeds consistent met inflatiedoelstelling Fed

In het Witte Huis en op Wall Street gingen de afgelopen weken nochtans stemmen op dat de Fed overdrijft met zijn huidige verkrappingscyclus. Dergelijke zorgen zijn logisch gezien de recente zwakte van de financiële markten. Maar ze staan ​​haaks op de beschikbare gegevens over de gezondheid van de Amerikaanse economie, vindt vermogensbeheerder DWS.

Uit zijn Grafiek van de Week blijkt dat de Amerikaanse werkloosheid op bijna 50 jaar niet zo laag is geweest. De loongroei was weliswaar verrassend bescheiden tijdens de huidige groeicyclus, al was er recent een lichte opleving. “Daarmee lijkt de loongroei nog steeds in grote lijnen consistent met de inflatiedoelstelling van de Fed”, vindt Josh Feinman, hoofd econoom bij DWS.

Usunemployment

Toch hebben de financiële markten wel reden om bezorgd te zijn. “Door de mindere vraag, de strakkere financiële omstandigheden, de handelsfricties, de sterkere Amerikaanse dollar en de zwakkere groei in de rest van de wereld wordt het - uiteindelijk – niet meer nodig om de rente verder te verhogen.”

“Maar deze tegenwinden voor de Amerikaanse economie kunnen elke dag uit een andere richting waaien. Zet dat tegenover het monetaire beleid, dat slechts op de lange termijn een impact heeft. Het is dus mogelijk dat de Fed straks een foute beslissing neemt. Maar de Amerikaanse economie vaart niet zo scherp dat de kleinste wijziging van het beleid de economie kan destabiliseren.”