Op jacht naar zwarte zwanen

Ze worden Black Swans genoemd, de risico’s waar de wereldeconomie mee wordt geconfronteerd en die eigenlijk onvoorspelbaar zijn. De naam is ontleend aan een boek van auteur Nassim Taleb die daarmee internationale roem heeft verworven. Zowat elke econoom die naam waardig speurt tegenwoordig naar de fameuze zwarte zwanen, die echter niet altijd met zekerheid determineerbaar zijn.

G7-boom

Een aantal mogelijkheden willen we u niet onthouden. Een mogelijke ‘black swan’ is een G7-boom. De groei in de ontwikkelde landen herstelt in dit scenario sneller dan verwacht, dankzij aantrekkende bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen. De Fed kan dan de balans sneller dan verwacht verkleinen.

En hier ligt meteen het probleem, want de rentestijging in de VS kan de wereldeconomie de adem afsnijden. Goed nieuws wordt zo slecht nieuws. Daarnaast is er de kans op capaciteitsbeperking. Centrale banken overdrijven de reservecapaciteit in de economie. Maar zwakkere trendgroei en permanent verlies van capaciteit brengt inflatie dichterbij.

Als de vraag groeit, schiet inflatie omhoog en moeten centrale banken het beleid omgooien. Dat zou een gigantische verschuiving op de financiële markten veroorzaken, met onvoorspelbare gevolgen.

Harde Chinese landing

Vervolgens kan China een harde landing meemaken. De pogingen om de vastgoedmarkt in China een zachte landing te geven mislukken, beleggingen in vastgoed nemen af, evenals de consumentenbestedingen. Nog een mogelijkheid: escalatie van de Russische onrust. Geweld in de Oekraïne neemt toe, Poetin is onvermurwbaar, sancties nemen toe. Rusland draait de gaskraan richting het zuiden dicht.

En een laatste scenario is een ineenstorting van de yen. Dit zou de situatie zijn waarin beleggers betwijfelen of de Japanse beleidsmakers serieus werk willen maken van schuldreductie, doordat belastingverhogingen op de lange baan geschoven worden. Uit vrees voor wanbetaling vindt een kapitaalvlucht plaats. Gevolg is een zwakke yen en een verhoogd risico op faillissementen.

Bron: Express.be