Schroders noemt waarderingen opkomende markten 'provocatief laag'

Na een teleurstellend 2018 verwacht Peter Harrison, ceo van Schroders, dat de markten opklaren in het nieuwe jaar. Terugkijkend blijken de waarderingen afgelopen jaar gewoon te optimistisch te zijn geweest, waardoor markten kwetsbaar waren voor slecht nieuws. En daar was genoeg van. In 2019 is nog meer slecht nieuws te verwachten, maar de markten komen in een positiever stemming. De recente koersdalingen hebben meer realiteitszin gebracht in de aandelenmarkten. Zij prijzen ondertussen sommige risico’s in, waar Schroders al eerder op wees.

Groeivertraging in VS

De Britse vermogensbeheerder voorspelt een geleidelijke groeivertraging in de VS in 2019 en 2020. Dat betekent tegelijkertijd dat het einde van de rentestijgingen in zicht is. De dollar kan dan terrein verliezen ten opzichte van andere valuta, wat weer gunstig is voor opkomende markten en obligaties. Opkomende markten, waaronder China, hebben in 2018 bijzonder zwaar geleden en het zou Harrison niet verbazen als ze zich in 2019 herstellen. Het multi-asset team omschrijft de waardering van opkomende markten als "provocatief laag”.

De obligatiemanagers van Schroders zijn niet zo positief over de vooruitzichten van de obligatiemarkten nu de centrale banken, die enorme opkopers van staats- en andere obligaties zijn geweest, gestaag de markt verlaten. Bedrijfsobligaties zijn de afgelopen maanden echter goedkoper geworden en zullen, als we het bij het juiste eind hebben voor wat betreft een beperkte groeivertraging in de VS volgend jaar, ondersteund worden door sterke fundamentals.

Duurzaamheid

2018 was het jaar waarin duurzaamheid van bedrijfsmodellen de manier waarop de markten bedrijven waarderen, zijn gaan beïnvloeden. We kunnen zien hoe kritiek op sommige praktijken van grote technologiebedrijven hebben geleid tot een daling van hun aandelenkoersen. Daarnaast heeft klimaatverandering fysieke schade veroorzaakt en onevenwichtigheid tussen generaties heeft in verschillende Europese landen tot politieke onrust geleid. De aandacht voor ESG wordt steeds groter en kritischer.

Gematigde rendementen

In de vooruitzichten voor de komende tien jaar verwacht Schroders gematigde rendementen op de publieke markten als gevolg van lagere economische groeicijfers dan in het verleden en het lagere obligatierendement. 2019 zal in dat plaatje passen. Er zijn positieve rendementen te behalen, maar beleggers zullen er hard voor moeten werken. Daarnaast denkt Harrison dat blootstelling aan private equity en vastgoed als onderdeel van een gediversifieerde portfolio beleggers helpen om hun doelen te halen.