Pictet AM: Waarschijnlijk 10% lagere waardering aandelen door afbouwen opkoopbeleid

De beëindiging van het opkoopbeleid door centrale banken leidt waarschijnlijk tot een 10% lagere waardering (koers/winstverhouding) van aandelen wereldwijd. Dat concludeert hoofdstrateeg Luca Paolini van vermogensbeheerder Pictet AM in de barometer voor januari 2019.

Het ruime monetaire beleid door centrale banken leidde na de financiële crisis tot een van de langste bullmarkt-periodes op de wereldwijde aandelenmarkten. Vorig jaar werden enkele grote centrale banken netto-verkopers van obligaties; de stimulans kromp van $2600 miljard in 2017 naar $600 miljard in 2018. “Uit onze analyse blijkt dat deze daling van de liquiditeit nu al effect heeft op de koerswinstverhoudingen”, schrijft de hoofdstrateeg. “We verwachten dat overliquiditeit de komende tijd blijft dalen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een daling van 10%.”

Paolini concludeert daarnaast dat de wereldwijde handel tot dusver redelijk resistent is gebleken voor het handelsconflict tussen de VS en China. “Fabrikanten en consumenten zijn er erin geslaagd om de kosten op te vangen of, als alternatief, om nieuwe klanten of nieuwe leveranciers te vinden. Het is echter twijfelachtig hoe lang de reële wereldeconomie nog immuun is voor het conflict.”

Volgens de hoofdstrateeg heeft het handelsconflict al een grote impact gehad op het ondernemersvertrouwen. Zo daalde het onderdeel uitvoerorders binnen de wereldwijde Purchasing Managers’ Index (PMI) van 55,7 in februari, het hoogste punt sinds 2011, naar 50,6 in oktober. Deze daling wordt volgens Paolini ‘waarschijnlijk’ veroorzaakt door de wereldwijde handelsspanningen – een pijnpunt dat ‘niet snel’ zal verdwijnen.

Lees de complete analyse van Paolini in bijgevoegde barometer (‘Five lessons from 2018’). De strateeg blikt daarin ook terug op het beleggingsjaar 2018, het eerste sinds 1986 waarin Amerikaanse cashtegoeden het hoogste rendement opleverden.