Monex: Hoera, nog twee jaar Brexit - pond profiteert

Commentaar van Bert Hordijk, Monex-Europe

Van uitstel komt afstel: de tegeltjeswijsheid die het Britse pond vandaag een flinke boost geeft. De Britse krant “The Evening Standard” rapporteerde vanochtend dat niet nader genoemde ministers inzien dat er te weinig tijd is voor de juridische afhandeling van de Brexit op 29 maart. De huidige Brexit deal van Theresa May gaat volgende week dinsdag waarschijnlijk sneuvelen in het Britse parlement, wat zowel de tijd voor het aanpassen van deze overeenkomst, als het verankeren in de wet, erg kort maakt. Hierdoor blijft er maar een optie over: artikel 50 opnieuw indienen, waardoor de datum van de uiteindelijke Brexit twee jaar in de toekomst wordt geschoven.

De huidige marktreactie toont duidelijk aan dat uitstel en onzekerheid populairder is dan een “no deal” scenario. Uitstel zou voorlopig in ieder geval een chaotische exit van het VK uit de EU voorkomen.

Europondkoers Daarnaast wordt door het uitstellen van de Brexit de kans steeds kleiner dat de scheiding tussen het VK en de EU daadwerkelijk gaat plaatsvinden. De eerste tekenen hiervan zijn momenteel al terug te zien in polls van onder meer YouGov, die tonen dat een nipte meerderheid op dit moment voor “remain” zou stemmen. Dit onder meer omdat het steeds duidelijker wordt dat het VK in ieder geval economisch gezien sterker staat binnen de EU dan erbuiten.

Ook kan demografie een rol gaan spelen als factor. Ouderen zijn overwegend pro-Brexit, maar ook oververtegenwoordigd in de groep van 500.000 Britten die elk jaar overlijden. De jongeren daarentegen zijn meestal pro-Europa en hiervan komen er elk jaar 700.000 18-jarigen bij.

Voorlopig zijn de kansen op een sterling rally echter nog beperkt, aangezien de lagere kans op een directe no deal simpelweg is vervangen door een onzekerheid die langer aanblijft.