Schroders verwacht voor 2019 herstel aandelen

Duncanlamont
Duncan Lamont

In het vierde kwartaal van 2018 leverden aandelen de slechtste prestatie sinds het derde kwartaal van 2011, toen de aandelenmarkten in de eurozone door de schuldencrisis 17,1% tuimelden. De MSCI World Index daalde afgelopen jaar met 13,9% van begin oktober tot eind december. Het was de op tien na grootste daling in een kwartaal sinds 1970. Wat veroorzaakte deze daling en wat zijn de vooruitzichten voor aandelen in 2019? Duncan Lamont, hoofd research en analytics bij Schroders meent dat er door de gedaalde aandelenkoersen kansen liggen voor beleggers.

Een groot deel van de beursverliezen in het vierde kwartaal 2018 kwam in december, toen wereldwijde aandelen met 7,7% daalden. Het was de slechtste prestatie sinds 1970 en deed de hoop op een eindejaarsrally vervliegen. Over het hele jaar genomen daalde de MSCI World Index in 2018 met 10,4%, wat de slechtste prestatie was sinds het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis in 2008 en de op zeven na slechtste jaarprestatie sinds 1970. 2018 was een van de slechts 14 beursjaren in de laatste 48 jaar die eindigden met een verlies voor de index.

Stockinvestments

Waarom daalden aandelen?

De belastingverlagingen in de VS gaven beleggers in 2018 een extra impuls en de groei van het Amerikaanse BBP versnelde tot 4,2% op jaarbasis in het tweede kwartaal. De economische groei elders, met name in de eurozone, vertraagde echter en de synchronisatie van de wereldwijde economische groei nam af. Ondertussen vervaagde het vooruitzicht van verdere belastingverlagingen in de VS in 2019, terwijl een aantal andere factoren beleggers zorgen baarde: een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China, minder monetaire stimulansen en vertraging van de wereldwijde economische groei.

Is de bull-markt ten einde?

De MSCI World Index bereikte zijn recordhoogte van 2248,93 op 26 januari 2018. Sindsdien is de index gedaald tot een dieptepunt van 1795,28 op 25 december 2018, een daling van 20,1% ten opzichte van het hoogtepunt.

Aandelenbeleggen

Terwijl de markt zich licht heeft hersteld, betekent een daling van meer dan 20% vanaf de piek technisch gezien dat de markt bearish is. Als de markt tussen 10% en 20% daalt, wordt hij als een correctie geclassificeerd. Een daling van 20% of meer wordt geclassificeerd als een bear-markt. Voorafgaande aan de daling, bevonden de aandelenmarkten zich in de langstdurende bull-markt in de geschiedenis, die in 2009 begon toen de markt zich op een dieptepunt bevond door de financiële crisis. De MSCI World Index steeg met 227% vanaf het laagste niveau van 688,63 op 9 maart 2009 naar het recordniveau op 26 januari 2018.

Wat zijn de vooruitzichten voor aandelen in 2019?

Duncan Lamont, hoofd research en analytics bij Schroders, meent dat het tumultueuze eind van 2018 beleggers ook een lichtpuntje heeft gebracht. Hij stelt dat zelfs vóór de koersdaling in het vierde kwartaal de financiële markten in termen van waardering goedkoper waren geworden. Een verbetering van de fundamentals lag hieraan ten grondslag. De winstgroei voor Amerikaanse bedrijven in 2018 wordt geraamd op een flinke 24% met dank aan de belastingverlagingen. De opkomende markten zullen naar verwachting ook een winstgroei met dubbele cijfers laten zien, terwijl Europa daar achteraan hobbelt met een één-cijferige winstgroei en Japan zich in de achterhoede bevindt met slechts 3% winstgroei.

Als de aandelenkoersen het jaar eindigen op het niveau waarop ze het jaar begonnen zijn, zouden beleggers zich in een sterkere positie bevinden vanuit een fundamenteel standpunt. Anders gezegd, dan zouden beleggers profiteren van meer opbrengst voor elke dollar die ze hebben geïnvesteerd. De recente gebeurtenissen hebben er echter toe geleid dat de aandelenkoersen niet vlak zijn geweest, maar sterk zijn gedaald. Dat betekent dat niet alleen de opbrengsten hoger zijn, maar ook de prijzen lager.

Deze combinatie heeft de populaire op winst gebaseerde maatstaven van aandelenwaarderingen in de buurt van hun laagste niveaus sinds jaren gebracht. Het gevolg hiervan is dat de aandelenmarkten vanuit waarderingsperspectief nu een veel aantrekkelijker vooruitzicht bieden dan voorheen. Terwijl waarderingstabel hieronder in 2018 nog een zee van rood (duur) was, is het nu een veld van groen (goedkoop). Met uitzondering van de VS zijn alle andere markten nu ronduit goedkoop op de meeste waarderingsmaatstaven. Zelfs de VS is minder duur dan het was.


Aandelenwaarderingen

Hoewel er ongetwijfeld op korte termijn voldoende uitdagingen zijn zijn voor de financiële markten - geopolitiek, monetair, macro-economisch - is beleggen wanneer waarderingen laag zijn, een gezonde beleggingsstrategie voor de lange termijn. Waarderingen zijn de grootste bepalende factor voor langetermijnrendementen, hoewel er altijd rekening moet worden gehouden met hun nutteloosheid bij het voorspellen van marktbewegingen op de korte termijn.