Pictet AM: Latijns-Amerika koploper in 2019

Latijns-Amerika is dit jaar de enige regio binnen de categorie opkomende landen die waarschijnlijk harder zal groeien dan in 2018. Dat zegt Anjeza Kadilli, econoom bij vermogensbeheerder Pictet AM. Brazilië, Colombia en Peru zijn de landen met de meeste groeipotentie.

Het bbp van Latijns-Amerika (2,6%) gaat voor het eerst sinds 2013 harder groeien dan dat van de EMEA-regio (2%), zo stelt Pictet vast op basis van eigen onderzoek.

Dat heeft onder andere te maken de verkiezingen die plaatsvonden in de periode 2016 en 2018 in Brazilië, Chili, Colombia en Peru, aldus Kadilli. Deze hebben geleid tot meer conservatieve regeringen die bereid zijn om hervormingen door te voeren in de publieke sector en de economie te stimuleren op de lange termijn. Zo is in Colombia de vennootschapsbelasting verlaagd, in Chili het oprichten van een bedrijf gemakkelijker gemaakt door middel van soepeler wetgeving en heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het terugschroeven van de overheidsuitgaven bovenaan zijn lijstje staan.

Wel is Latijns-Amerika sterk afhankelijk de export naar China – het land is bijvoorbeeld de grootste handelspartner van Brazilië, Chili en Peru. Sterker, vanaf het jaar 2000 is het aandeel van de uitvoer naar China bijna elk jaar gestegen. Daarmee is de regio kwetsbaar voor een Chinese groeivertraging. Desalniettemin ziet Pictet AM kansen in deze landen voor langetermijnbeleggers.

Pictet AM is 7% overwogen in grondstoffen binnen de portefeuille bedrijfsobligaties uit opkomende landen. Daarnaast ziet de vermogensbeheerder de potentie van de pulp & papier sector in Brazilië en Chili, vanwege stabiele prijzen.