Amundi: Groei Europese ETF-markt halveert in 2018

De groei van de Europese ETF-markt heeft in 2018 een behoorlijke vertraging laten zien: de netto-instroom van €43 miljard bedroeg de helft van die in 2017.

Dat blijkt uit een marktanalyse van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. Voor de Europese ETF-markt begon het jaar hoopvol met een instroom van €22 miljard, maar in de drie kwartalen daarna groeide de markt opgeteld met maar €21 miljard. Beleggingen in aandelen waren in 2018 goed voor tweederde van de groei van de Europese ETF-markt, waarbij de VS de favoriete regio was met een netto-instroom van ruim €17 miljard. De eurozone en Japan lieten als bestemming juist een netto-uitstroom zien (van respectievelijk €3 miljard en ruim €2 miljard). Aan het einde van het jaar namen Europese ETF’s belegd in opkomende markten in belangstelling toe. Over het hele jaar gemeten was de instroom €6 miljard, waarvan de helft in december plaatsvond. Bij smart beta-ETF’s waren defensieve factoren (lage volatiliteit en kwaliteit) favoriet. Duurzame ETF’s waren goed voor 10% van de instroom op de Europese markt voor aandelen-ETF’s.

Op de Europese markt voor obligatie-ETF’s waren staatsobligaties dominant (met een plus van bijna €15 miljard). Bedrijfsobligaties lieten per saldo een uitstroom zien in 2018 (van ruim €2 miljard). Grondstoffen-ETF’s lieten in Europa geen groei zien, al verhult dit saldo forse in- en uitstromen.

Wereldwijd groeide de ETF-markt in 2018 met €426 miljard. Noord-Amerika was op twee manieren de dominante factor: de ETF-markt groeide er het sterkst (met €314 miljard) en de Amerikaanse aandelenmarkt was de favoriete ETF-belegging met een plus van ruim €156 miljard.