LGIM stapt in Amerikaanse infrastructuur

Het Britse LGIM stapt in Amerikaanse infrastructuur-aandelen. Lars Kreckel, Global Equity Strategist bij LGIM, ziet contrair aan de consensus een potentiële opleving van de sector in de komende twee jaar.

Daarbij gaat het onder meer om bedrijven actief in het produceren van bouw- en constructiematerialen, maar ook de leveranciers van de benodigde machines en zware trucks.

De Amerikaanse infrastructuur is een van de weinige onderwerpen waarover de Democraten en de Republikeinen het (enigszins) eens zijn. De patstelling in Washington lijkt samenwerking in de weg te staan, maar alle partijen hebben baat bij het verbeteren van de infrastructuur: Trump maakt een verkiezingsbelofte waar (bovendien gaan grote infrastructuurprojecten gepaard met veel ‘ego-strelende’ aandacht) en de Democraten bereiken (deels) een van hun belangrijkste doelstellingen en bewijzen hiermee dat zij klaar zijn om te regeren in 2020 (wanneer er presidentsverkiezingen plaatsvinden).

Bovendien bieden Amerikaanse infrastructuur-aandelen een goed betaalbare bescherming tegen een vermindering van de economische groei in VS – wanneer de economie in moeilijkheden dreigt te komen is het verbeteren van de infrastructuur een waarschijnlijke zet van Washington, aldus Kreckel.

Ten slotte speelt assertiviteit op dit gebied een steeds grotere rol naarmate de verkiezingen naderen. Infrastructuur staat bovenaan het programma van zowel de Democraten als de Republikeinen – LGIM sluit een wedloop van verkiezingsbeloften niet uit. Of deze beloften worden nageleefd is onzeker, maar de ‘infrastructuur-discussie’ heeft tijdens de verkiezingen in 2016 de koers van de infrastructuur-aandelen een impuls gegeven.

LGIM verwacht dat dit in 2020 niet anders zal zij. De koers van Amerikaanse infrastructuur-aandelen is inmiddels ingezakt en beleggers staan pessimistisch tegenover de sector. Vlak voor de verkiezingen was dit juist omgekeerd: veel beleggers verwachtten dat President Trump zwaar zou investeren in de zwakke infrastructuur om zo de geschiedenis in te gaan als ‘meesterbouwer’. Deze gedachtengang was gebaseerd op de verkiezingsbeloften van de president plus zijn ervaring in de vastgoedwereld.