Pimco: Klimaatverandering bemoeilijkt monetair beleid

Advisor van vermogensbeheerder Pimco. Daarin legt Fels een verband tussen klimaatverandering en monetair beleid. Orkanen, overstromingen en grotere temperatuurschommelingen kunnen de taken van centrale bankiers compliceren, aldus Fels.

En wel op verschillende manieren:

  • Er is een groeiend risico op beleidsfouten, aangezien klimaatverandering de economie beïnvloedt. Hoe moeten centrale bankiers de schokken in de economie identificeren? Zo is het bijvoorbeeld lastig te meten in hoeverre de lage waterniveaus in de Rijn hebben bijgedragen aan de krimp van de Duitse economie in het derde kwartaal. Dat maakt het besluiten tot monetair ingrijpen ook moeilijker.
  • Klimaatverandering kan tot meer catastrofes leiden. Aangezien de rente al laag is, hebben centrale banken weinig ruimte om daar op te reageren.
  • Klimaatverandering kan een blijvende schade aanrichten aan de aanbodzijde van de economie. De combinatie van stagnatie met inflatie plaatst centrale banken voor een dilemma.

    Een agressief klimaatbeleid wil niet zeggen dat bovenstaande problemen van tafel zijn, aldus Fels. Een verandering in de energiemix ten faveure van hernieuwbare energiebronnen kan leiden tot stevig dalende olieprijzen en daarmee ook de inflatieverwachtingen beïnvloeden.