Western Asset verwacht ten hoogste één renteverhoging door Fed in 2019

Door John L. Bellows, Portfolio Manager, Western Asset (een dochteronderneming van Legg Mason)

Dat de inflatie onder het streefcijfer zit, blijft de Fed en veel beleggers verrassen. We zijn sceptisch dat de inflatie plotseling zal stijgen en dat scepticisme wordt begin 2019 versterkt door de grote tegenwind waarmee de inflatie wordt geconfronteerd, onder meer door de lagere energieprijzen en een tragere stijging van de huizenprijzen.

Een afwachtende houding zou de impact van deze tegenwind op de inflatie nog versterken. Als blijkt, zoals we vermoeden, dat de gerealiseerde inflatie onder het streefcijfer van 2% blijft uitkomen, dan zou een afwachtende strategie zich dit jaar niet meer vertalen in renteverhogingen.

Onze eigen voorkeur gaat ervan uit dat de vooruitzichten volledig afhankelijk zijn van de inflatiegegevens en dat er dus geen verhogingen meer plaatsvinden. Als de Fed zich nu echt zou engageren voor een afwachtende strategie, dan zouden de vooruitzichten inderdaad eenvoudig zijn. Maar, zoals de ervaring van 2018 heeft aangetoond, is de evolutie van de Fed naar haar nieuwe afwachtende strategie niet zo snel en zo direct geweest als ze zou kunnen zijn. De nieuwe discussiepunten van voorzitter Powell hebben de Fed onlangs in de richting bewogen die wij verwachten.

Deze aandachtspunten moeten echter het hele jaar door worden aangehouden, en het is heel goed mogelijk dat de Fed weer terugkeert in haar oude strategie van het afschaffen van de accommodatie, voordat ze eindelijk en nadrukkelijk de afwachtende strategie omarmt. In ieder geval denken wij dat de Fed uiteindelijk een afwachtende strategie zal aannemen en dat de strategie die voorzitter Powell in Jackson Hole heeft geschetst, de volgende fase van de rentecyclus zal bepalen.