Schroders: Brexit plan B lijkt op Brexit plan A - May sluit uitstel uit

Na een motie van wantrouwen vorige week te hebben overleefd, werd de Britse premier Theresa May gedwongen om het parlement te updaten over het ‘plan B’ van de regering. In haar verklaring beloofde May om samen te werken met parlementsleden om een weg voorwaarts te zoeken in cruciale kwesties om vervolgens steun te verkrijgen voor een aangepaste versie van de huidige uittredingsovereenkomst. De regering loopt het risico dat het parlement de controle over Brexit overneemt maar de mogelijkheid van een no deal Brexit blijft net zo groot als voorheen, meent Azad Zangana, econoom bij Schroders.

May wil Brexit doorzetten

Bij het bepalen van haar volgende stappen nadat ‘plan A’ vorige week was weggestemd sloot de premier een vertraging van Brexit uit en gaf zij toe dat een korte vertraging de steun van alle 27 EU-lidstaten zou vereisen, wat niet gegarandeerd is zonder algemene verkiezingen of een tweede referendum. Ze sloot ook de enige gegarandeerde manier uit om Brexit uit te stellen, namelijk door artikel 50 in te trekken, omdat dit indruist tegen de uitslag van het referendum van 2016.

De parlementsleden zullen Brexit blijven bespreken met het oog op de stemming op 29 januari volgende week. De parlementsleden zijn begonnen met het indienen van amendementen in de hoop de ‘controle’ over Brexit van de regering over te nemen. Ondertussen is May van plan om terug te keren naar Brussel om op zijn minst verdere toezeggingen te krijgen ten aanzien van de garantie dat de grens met Noord-Ierland open blijft binnen de uittredingsovereenkomst, maar idealiter om een juridisch bindende wijziging in de tekst van de uittredingsovereenkomst te krijgen.

Of May nu wel of niet slaagt ten aanzien van de open grensgarantie, het grotere probleem is dat ze moeite zal hebben om het tekort van 116 parlementsleden bij de laatste stemming van enige betekenis met eenvoudige wijzigingen in de Brexit-deal teniet te doen. Vooral omdat parlementsleden geloven dat er nog tijd over is om te onderhandelen, en omdat ze geloven dat zelfs een verlenging van de onderhandelingstijd mogelijk is.

Herhaling van zetten

Het lijkt erop dat het proces vastzit. De argumenten worden herhaald en er wordt weinig aangeboden om de impasse te doorbreken. De situatie wordt gecompliceerd door het feit dat parlementsleden verschillende beleidsopties nastreven, waarvan sommige tegenstrijdig zijn. Als de premier enkele concessies van de EU zou kunnen winnen, dan zou ze de steun van sommige parlementsleden kunnen winnen, maar mogelijkerwijs de steun van anderen weer verliezen. De enige aankondiging die universele steun leek te krijgen was het afzien van de aanvraagkosten voor EU-burgers om in het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Wel of niet Brexit?

De nieuwe amendementen hebben bij beleggers de hoop gewekt dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 29 maart niet zal verlaten, zoals blijkt uit de geringe stijging van het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro in de afgelopen dagen. Deze regering is echter duidelijk tegen elke vorm van vertraging van Brexit. Zonder ratificatie van de huidige overeenkomst zal een exit zonder overeenkomst het resultaat zijn.

Zangana meent dat de kans op een no deal Brexit nog net zo groot is als voorheen, maar hij denkt ook dat het parlement met een no deal in het vooruitzicht elk voorstel dat op tafel ligt, zal steunen.