De opkomst van EM bedrijfsobligaties

Charlesdequinsonas
Charles de Quinsonas

Door Charles de Quinsonas, Deputy Fund Manager van het M&G Emerging Market Bond fund,/em>

Op vijftien jaar tijd is de markt voor bedrijfsobligaties uit opkomende markten snel gegroeid. Sinds de wereldwijde financiële crisis was het segment van bedrijfsobligaties uit opkomende markten de snelste groeier binnen de vastrentende activaklasse. Ik ben ervan overtuigd dat het aandeel van obligaties uit opkomende markten op middellange termijn zal blijven groeien.

Drie segmenten zijn de moeite waard om de volgende jaren in de gaten te houden:

1. EM-bedrijfsobligaties uitgegeven in harde munten : de grootste markt

De laatste tien jaar is het aantal uitgiftes van EM-bedrijfsobligaties in US dollar (en andere harde munten) op een indrukwekkende manier gegroeid. Daar zijn verschillende redenen voor : de bedrijven werken vooral in een dollaromgeving, voor grote EM-bedrijven kunnen de lokale markten niet altijd aan de financieringsbehoefte voldoen, en internationale obligatiebeleggers waren op zoek naar diversificatie. De groei van het segment EM-bedrijfsobligaties in harde munten kwam vooral van de investment grade en de high yield bedrijfsobligaties. Chinese bedrijfsobligaties in harde munten zijn goed voor 650 miljard euro en 30% van de JP Morgan CEMBI BD index. Andere belangrijke landen van herkomst zijn Mexico (8,8%) Brazilië, Korea, Rusland, Hongkong, de Verenigde Arabische Emiraten en Indië. Qua sectoren zijn financiële instellingen uit opkomende markten goed voor een derde van de index. In tegenstelling tot financiële instellingen uit ontwikkelde markten staan ze minder bloot aan een besmettingsrisico uit andere opkomende markten. Grondstoffen zijn goed voor ongeveer 20% (olie en gas 14%, metalen en mijnbouw 7%). De sector consumptiegoederen (9%) is sneller gegroeid dan de industriële sectoren.

Het rendement van de activaklasse (6,1% geannualiseerd, gemiddelde rating BBB-) lijkt hoger dan dat van de confraters in de ontwikkelde markten, maar ze hebben een navenante volatiliteit (7,9%).

2. EM high yield bedrijfsobligaties : marktaandeel groeit

Het aantal uitgiftes van EM high yield bedrijfsobligaties groeide aanzienlijk tussen 2009 en 2015. Tegelijk werd de rating van heel wat EM bedrijfsobligaties verlaagd naar high yield nadat overheden in de nadagen van Taper Tantrum hun investment grade status verloren (bv. Brazilië en Rusland). Op die manier kwamen nieuwe emittenten zoals Petrobras (Brazilië) en Turkse banken in de wereldwijde high yield index terecht.

Vandaag zijn EM high yield bedrijfsobligaties goed voor 23% van de BofAML Wereldwijde High Yield index en hun aandeel zal nog groeien. EM emittenten zijn goed voor 20% van de marktwaarde van de top 150 emittenten (47% van de wereldwijde high yield index). Petrobras en Teva (Israel) zijn respectievelijk de eerste en vijfde grootste emittenten in deze index.

Verrassend is dat Amerikaanse beleggers de EM high yield bedrijfsobligaties grotendeels vermijden. Dat heeft wellicht met geografische en sectorvoorkeuren te maken. Daarnaast ook met een veronderstelde lagere kredietkwaliteit en het feit dat er een bijkomende top-down benadering nodig is om dergelijke obligaties te analyseren. Nochtans ziet het risico op betaalstaking en de mogelijke recuperatiewaarde er niet slechter uit dan voor vergelijkbare Amerikaanse en Europese obligaties. De groei van de EM high yield bedrijfsobligaties zet zich ondertussen door.

3. EM bedrijfsobligaties in lokale munt : nichemarkt

De uitgifte van EM bedrijfsobligaties in lokale munt is momenteel goed voor 7,8 biljoen US dollar – vergeleken met 2,2 biljoen US dollar voor EM bedrijfsobligaties in harde munten. Maar het blijft een nichesegment omwille van het muntrisico en de lage liquiditeit. Een bijkomende barrière voor buitenlandse beleggers is het ontbreken van indexonderzoek door ratingagentschappen.