Fidelity International: Stabiliteit hét thema voor China in 2019

Het handelsconflict tussen China en de VS en de vertraging van de Chinese economische groei hebben vorig jaar grotere marktvolatiliteit veroorzaakt. Dit jaar zullen de Chinese autoriteiten meer stabiliteit bevorderen, onder meer met maatregelen om de marktliquiditeit te handhaven. Dit brengt kansen voor beleggers met zich mee, aldus de in China gevestigde portefeuillebeheerders Lynda Zhou (China Equities CIO) en Freddy Wong (Fixed Income CIO) van Fidelity International.

"We zijn optimistisch over de uitkomst van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Geen van beide landen kan zich de mogelijke negatieve economische gevolgen van een langdurige confrontatie veroorloven. We gaan er daarom van uit dat China en de VS tot een akkoord komen."

"De Chinese overheid zal de binnenlandse economie ondersteunen met een soepeler monetair beleid om zo de liquiditeit te vergroten. Ook gaan de inkomstenbelasting en de btw omlaag en wordt er geld gestopt in infrastructuur. Gezien de aanzienlijke daling van de binnenlandse vastgoedprijzen, kunnen ook de beperkingen in de vastgoedsector versoepeld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld de limieten op de hypotheekrente en op de financieringsactiviteiten van projectontwikkelaars verlicht worden, wat waarschijnlijk een verdere impuls zal geven aan de markt en aan de economische groei.”

A-aandelen zijn aantrekkelijker geworden

"Na de correcties van de A-aandelen vorig jaar verwachten we een koers/winstverhouding van de CSI 300-index voor de komende 12 maanden van slechts 9,8. Dat is lager dan het historische gemiddelde en lager dan die van andere grote wereldmarkten. De waarderingen van A-aandelen zijn ook aantrekkelijker, terwijl de fundamentals en inkomsten van bedrijven relatief stabiel blijven."

"De economische transformatie is een voortdurende katalysator voor de groei van de consumentensector. Kwalitatief hoogwaardige binnenlandse merken beleven een sterk groeimomentum naarmate de consumptie kwalitatief verbetert. We zijn ook optimistisch over de vooruitzichten voor de verzekeringssector, waar we een groot potentieel zien. De penetratiegraad van de levensverzekeringsmarkt is laag en China's medische verzekeringskloof is veel groter dan die van veel andere landen.”

“Ook voor de hoogwaardige maakindustrie blijven we aandacht hebben. Op dit moment ligt de robotdichtheid in de Chinese verwerkende industrie ver onder die van andere landen. Dat biedt aanzienlijke ruimte voor industriële mechanisatie en ontwikkeling op lange termijn. Wanneer we redelijke waarderingen en een goede kans zien om de markt te betreden, zullen we onze aandelenposities van uitstaande ondernemingen met structureel groeipotentieel in de bovengenoemde sectoren vergroten."

Optimistisch over high yield met een korte looptijd

“Op de binnenlandse obligatiemarkt zijn de default rates aanzienlijk gestegen sinds 2018. Toch blijven ze relatief laag in vergelijking met andere wereldwijde markten. Bij obligaties wordt het in 2019 belangrijk om snel te kunnen reageren op de kortetermijntrends in de markt. Wij zijn optimistisch over laag gewaardeerde, high yield obligaties met een korte looptijd. Die profiteren immers van een grotere liquiditeit en wanneer de financieringsmogelijkheden van particuliere ondernemingen worden versoepeld.”

"Op het gebied van de allocatie van sectoren kijken we naar obligaties in de nieuwe infrastructuursector en de sectoren die profiteren van het binnenlandse vraagbeleid. Daarnaast volgen we ook de converteerbare obligaties. Die zijn zeer kosteneffectief door de correctie op de aandelenmarkt vorig jaar."