Jupiter: Wees voorzichtig met China

China worstelt met een vertragende economische groei ondanks een groot aantal stimuleringsmaatregelen. Het Amerikaans handelsbeleid en de opkomst van concurrerende low-cost productieplekken en een afnemend overschot op de lopende rekening zouden beleggers waakzaam moeten maken, stelt Jason Pidcock, hoofdstrateeg, Asian income bij Jupiter Asset Management.

"In dit klimaat geef ik er de voorkeur aan mijn blootstelling aan China te beperken, waarbij ik aan private bedrijven met sterke balansen en gericht op binnenlandse consumptie de voorkeur geef met een goede liquiditeit in de aandelen, zodat ik snel op gebeurtenissen kan reageren."

China zit in een dilemma. Stimulering heeft tot dusverre weinig positieve invloed gehad op de groei. De Chinese autoriteiten zijn ook beperkt in hun mogelijkheden. De dagen zijn voorbij van record overschotten op de lopende rekening die bijdroegen aan de economische welvaart van het land. De Chinese autoriteiten zijn niet langer in staat om de uitgaven aan infrastructuur te verhogen, aangezien dit zou leiden tot een toename van de invoer van grondstoffen. En dat zou moeten worden betaald uit een schatkist die steeds leger wordt.

Devaluatie komt eraan, maar niet meteen

De optie om de Chinese munt te devalueren wordt steeds vaker genoemd, om op die manier de export en het overschot op de lopende rekening te stimuleren. Pidcock verwacht geen devaluatie van de renminbi op korte termijn. Zo’n stap zou verkeerd vallen bij de VS. Hij denkt wel dat in de komende drie jaar China overgaat tot een dergelijke ingreep. Een devaluatie zou een deel van de druk in het financiële stelsel van het land wegnemen en het concurrentievermogen vergroten.

VS wil China inpalmen

De VS voert een strategie om de ontwikkeling van China te hinderen. Daardoor lukt het China ook niet om de groei weer te herstellen. Dit zal waarschijnlijk een periode van toenemende wrijving tussen de twee inluiden. De binnenlandse politiek van China zal de situatie niet helpen. Onder president Xi Jinping heeft de communistische partij een meer autoritaire houding aangenomen. Volgens Pidcock is er een brede consensus in de wereld om China als een concurrent en strategische vijand te zien, wiens invloed moet worden ingepalmd.

Beperkte blootstelling aan China maakt portfolio nog niet immuun

Al deze factoren maken dat Pidcock de voorkeur geeft aan een beperkte directe blootstelling aan China. Hij belegt in vier bedrijven die samen ongeveer 11% uitmaken van het Jupiter Asia Pacific Income Fund: Ping An Insurance, Tencent International, China Mobile en Hengan International. Alle vier verdienen het grootste deel van hun inkomsten op het Chinese vasteland, geen van hen zijn belangrijke exporteurs en hun bedrijfsactiviteiten overlappen elkaar niet. Ze profiteren allemaal van een grotere consumentengroei. Deze bedrijven hebben ook sterke balansen en de aandelen zijn liquide, waardoor het eenvoudig is om posities op te bouwen of te verminderen.

Het beperken van de directe blootstelling aan China maakt de rest van de portefeuille niet immuun voor veranderingen in de Chinese economie. Naburige Aziatische economieën kunnen snel de impact van een groeivertraging in China voelen. Als belegger in de regio is het van groot belang om alert te blijven op het domino-effect van een verzwakkende Chinese economie op andere Aziatische landen.