AXA IM voorzichtig optimistisch over Amerikaanse high yield

Vermogensbeheerder AXA IM is voorzichtig optimistisch over de Amerikaanse high yieldmarkt. Die boekte in het vierde kwartaal van 2018 nog een negatief rendement van 4,67% maar gaat in 2019 weer presteren, stelt Carl Whitbeck, hoofd high yield en fixed income bij AXA IM. Hij geeft hiervoor een aantal redenen.

Ten eerste zijn er signalen van een afkoelende Amerikaanse economie. Ten opzichte van 2018 vertraagt de economische groei, maar Whitbeck ziet het bbp niet krimpen. Een lage economische groei was in het verleden een steun in de rug voor high yield-obligaties: bedrijven konden blijven voldoen aan hun schuldverplichtingen, terwijl het Amerikaanse stelsel van centrale banken niet op de rem hoefde te trappen,

Onder beleggers heerst het sentiment dat het einde van een economische cyclus nadert, waardoor ook het Goldilocks-scenario waarin high yield zich de afgelopen jaren bevond, verdwijnt. “Slecht presterende obligaties zullen in toenemende mate worden gestraft door beleggers, maar we denken dat de meerderheid van high yield-beleggingen goed blijven presteren in een omgeving met lage groei in 2019”, aldus Whitbeck.

Wat de huidige high yield-markt uniek maakt, is dat er volgens Whitbeck geen ‘agressieve’ risico’s zijn genomen, zoals vaak het geval is aan het einde van een cyclus – gedrag dat wel is terug te zien op de markten van onder meer de Amerikaanse investment grade en hefboomleningen. AXA IM verwacht een benedengemiddelde default rate (wanbetalingsrisico) van 1,5% tot 2%.

Ook markttechnische factoren dragen bij. AXA IM gaat er in het basisscenario van uit dat het aanbod van nieuwe high-yield-obligaties laag blijft. Tegelijker voorziet Whitbeck dat de Fed dit jaar de rente maar een keer verhoogt. Ook vooruitgang op het vlak van de handelsbesprekingen met China zal bijdragen aan de stabilisering van de markten. Whitbeck verwacht dat high yield-obligaties in 2019 een ‘coupon-like’ rendement kunnen opleveren van 6 tot 8%.