WisdomTree: Groei eurozone vertraagt

In de laatste maand van dit eerste kwartaal zullen beleggers op zoek gaan naar indicaties over de gezondheid van de economie van de eurozone. Een groeivertraging voor de eurozone in 2019 lijkt vrij waarschijnlijk. De vraag die Kevin Flanagan Senior Fixed Income Strategist bij WisdomTree, zich stelt, is dan: wat voor soort vertraging kunnen beleggers verwachten?

De Europese Commissie (EC) heeft onlangs zijn prognose afgegeven en die was in grote lijnen in overeenstemming met de consensusprognose. Voor 2019 verwacht de EC dat het BBP van de eurozone met 0,5 procentpunt zal dalen tot +1,3%, wat overeenkomt met de schatting van economen (+1,4%). Binnen de prognose van deze laatste zijn er ramingen die onder de drempel van +1,0% vallen, waarbij de laagste waarde op +0,8% uitkomt. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft niet stil gezeten en heeft tijdens de beleidsvergadering van vorige week de rentevooruitzichten naar beneden bijgesteld tot +1,1% vs. +1,7%.

De vooruitzichten per land zijn niet erg bemoedigend. Het BBP van de eurozone is in Q4 2018 slechts met +0,2% gestegen, wat overeenkomt met het derde kwartaal en de huidige reële vertraging onderstreept. De cijfers van Duitsland waren zeer teleurstellend: 0,0% in het vierde kwartaal en -0,2% in het derde kwartaal. Deze resultaten hebben een technische recessie ternauwernood vermeden. Italië had minder geluk met de cijfers van Q3 en Q4 en dook wel in een recessie.

Geen duidelijke recessie voor de eurozone in 2019

Op dit moment voorziet Flanagan nog steeds geen uitgesproken recessie voor de eurozone in 2019. Een belangrijke economische indicator waar hij naar kijkt zijn de maandelijkse Purchasing Managers Index (PMI)-rapporten. Voor februari is de 'flash' Eurozone Composite PMI-meting iets hoger uitgekomen op 51,4 vs 51,0 voor de maand daarvoor, wat de eerste stijging is sinds augustus vorig jaar. Normaal gesproken wordt een trendbreuk in een neerwaartse trend als bescheiden bemoedigend ervaren. Als we dieper graven in deze indicator dan bestaat de Eurozone Composite eigenlijk uit twee onderliggende componenten, een die de productie en een die de diensten meet. Zoals de bijbehorende grafiek laat zien, gingen deze twee onderliggende componenten in februari in verschillende richtingen. De diensten stegen naar het hoogste punt van de afgelopen drie maanden (52,3), maar de productie verloor opnieuw terrein en daalde weer onder de '50' drempel (het niveau dat wordt geassocieerd als de marker tussen expansie en krimp) tot 49,2, het laagste niveau sinds juni 2013.

Eurozone Purchase Managers Index (PMI)

Pmieurope

Bron: Bloomberg, 22 februari 2018.

Zowel Duitsland als Frankrijk noteerden een hogere PMI-Composite. De productie- en dienstenmetingen voor Frankrijk lagen hoger dan de metingen in januari. In Duitsland daalde, net als in de eurozone als geheel, de productiecomponent tot een dieptepunt van 47,6.

Conclusie

De stijging van de PMI in de eurozone geeft enige hoop dat een recessie dit jaar wordt voorkomen, zolang deze de komende maanden niet omkeert. Het valt echter niet te ontkennen dat er nu een duidelijke vertraging van de economische groei is opgetreden onder invloed van de zwakte in de productiesector. Deze achtergrond zou de ECB ervan moeten weerhouden om de rente in 2019 te verhogen, een punt dat de beleidsmakers benadrukten door hun forward guidance te herzien en te stellen dat de rente "ten minste tot en met 2019" in plaats van "tot en met de zomer" wordt uitgesteld.