Door lagere waarderingen en gunstige vooruitzichten voor 2019 zijn Aziatische high yield (HY)-obligaties interessanter dan investment grade-obligaties en Amerikaanse HY-obligaties. Dat concludeert de Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco.
Sectoren met potentie zijn volgens Pimco Chinese vastgoedbedrijven, Aziatische olie- en gasleveranciers en bedrijven actief in de infrastructuur op hetzelfde continent. Pimco is daarentegen voorzichtig met obligaties van onder meer Aziatische banken, financieringsvehikels van lokale Chinese overheden, regionale metaal- en mijnbedrijven en cyclische ondernemingen.
De high yield-markt is historisch gezien weliswaar een volatielere markt dan investment grade, benadrukken de specialisten van Pimco, maar de zwakke prestaties van de meeste Aziatische bedrijfsobligaties in 2018 hebben geleid tot aantrekkelijke waarderingen, analyseert de vermogensbeheerder.
Voor obligatiebeleggers zijn twee thema’s belangrijk. Het Amerikaans-Chinese handelsconflict leidde in 2018 tot minder vraag naar bedrijfsobligaties en stijgende risicopremies, waardoor bedrijfsobligaties uit Azië slechter presteerden dan die uit de VS en opkomende markten. Ondanks dat er nog geen oplossing is gevonden, benadrukt Pimco dat de VS en China ‘constructieve gesprekken voeren’ over het handelsconflict. Ook centrale banken en beleidsmakers zijn zich bewust van de fragiele situatie rondom het conflict en handelen overeenkomstig door niet te snel te verkrappen.
Een ander thema is de tijdelijke stop van schuldafbouw in China. Het land hanteert nu een beleid dat is gericht op groeistabilisatie en kondigde onder andere belastingverlagingen voor bedrijven aan. Naar verwachting zien Chinese bedrijven de resultaten daarvan in de tweede helft van 2019.
Hierdoor zijn met name obligaties van de grotere vastgoedbedrijven in China interessant voor beleggers. De omzetgroei bij vastgoedbedrijven stagneerde in het laatste kwartaal van 2018, maar de markt kan een harde landing in 2019 voorkomen omdat de Chinese regering waarschijnlijk de economie gaat stimuleren en de vastgoedmarkt wil dereguleren. Een consolidatieslag binnen de vastgoedsector leidde tot een groter marktaandeel van de top 10 vastgoedbedrijven. Dat groeide van 5,6% in 2006 naar 30% in 2018. Hierdoor hebben grotere spelers gemakkelijker toegang tot financiering tegen lagere kosten. Pimco focust met name op vastgoedbedrijven die hun schulden afbouwen.
Pimco ziet ook heil in de Aziatische olie- en gasindustrie. Deze sector bestaat voornamelijk uit staatsbedrijven die doorgaans een betere begrotingsdiscipline kennen, daardoor veerkrachtiger zijn en beter bestand tegen olieprijsschommelingen. Aziatische transportbedrijven zoals luchthavens, tolwegen en containerhavens profiteren van een groeiend aantal passagiers. Vervoer per hoofd van de bevolking blijft laag in opkomend Azië en heeft daardoor voldoende groeiruimte. Omdat de regelgeving in veel Aziatische markten blijft evolueren, geeft Pimco de voorkeur aan emittenten in landen met een stabiele regelgeving.
Ondanks goede vooruitzichten, blijft Pimco selectief in de blootstelling naar high yield-obligaties. Een risico vormen de zwakkere obligatie-uitgevers in China. Als de overheid niet bijspringt, leidt dat tot tekorten bij deze emittenten en op termijn tot meer wanbetalingen en een dalend vertrouwen in de markt.