Nog steeds geen wereldwijde recessie aldus DNCA

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments

Op de markten zien we contradictorische ontwikkelingen. Enerzijds overheerst het optimisme ondanks de talrijke “profit warnings” van wereldwijd actieve ondernemingen (Infineon, Osram, DowDupont ...) en de omgekeerde Amerikaanse rentecurve, die volgens sommigen de voorbode is van een recessie. Anderzijds staan posities die mikken op globale stagnatie en deflatie op historisch hoge niveaus.
Igordemaack
Igor de Maack
Ook Mario Draghi drukte zijn stempel op de voorbije week door zich zorgen te maken over de impact van de negatieve rente waaraan banken geld parkeren bij de ECB (-0,4 %). Dit zou het Europees bankensysteem naar schatting 8 miljard euro per jaar kosten. Mocht deze maatregel in het voordeel van de banken bijgestuurd worden, dan zou dit een onmiddellijk en positief signaal zijn voor een in de portefeuilles ondergewaardeerde en ondervertegenwoordigde sector. Europese aandelen zien nog steeds kapitaal wegstromen (4,8 miljard dollar). Het is mogelijk dat sommige beleggers hun winst willen nemen in de aanloop naar de epiloog van de Brexit.

De lente is in het land en de oude beurswijsheden steken opnieuw de kop op (voor de zomer verkopen om in het najaar terug te keren). Nochtans wijzen de macro-economische cijfers nog steeds niet in de richting van een wereldwijde recessie.