Pictet AM: Opkomende markten gaan dit jaar goed presteren

Obligaties, valuta’s en aandelen uit opkomende markten gaan later dit jaar goed presteren. De economische groei van deze landen daalt minder hard dan die in de ontwikkelde markten. Ook het feit dat westerse centrale banken de verkrapping van hun monetaire beleid voorlopig hebben stopgezet, zorgt voor zonnige vooruitzichten. De appreciatie van lokale munten speelt hierin een sleutelrol.

Dat concluderen Mary-Therese Barton, hoofd Emerging Market Debt en Alper Gocer, hoofd Emerging Market Local Currency Debt, beide verbonden aan vermogensbeheerder Pictet AM.

Sinds 2017 laat de Composite Leading Indicator (CLI) – die in een vroeg stadium keerpunten in bedrijfscycli weergeeft – al een scherpe daling zien, constateren Barton en Gocer. Opkomende economieën (Emerging Markets, EM) vertonen eenzelfde trend, maar de meeste economische groeivertraging vindt plaats in ontwikkelde markten, benadrukken ze. Het slechte nieuws in het EM-segment concentreert zich rond Argentinië en Turkije.

Pictet AM stelt dat in het geval er een wereldwijde groeivertraging plaatsvindt waarbij opkomende markten relatief goed presteren, valuta’s uit die landen met gemiddeld 1,7% per jaar stijgen ten opzichte van de dollar. Met name de valuta’s uit grotere opkomende landen als China, India en Korea, Rusland en Brazilië doen het dan goed, zo blijkt uit de Pictet-berekeningen, met een jaarlijkse koersstijging van 4,7% tegenover de dollar.

De recente maatregelen van de Fed, de Europese Centrale Bank en People’s Bank of China werken volgens Barton en Gocer in het voordeel van EM-economieën. Een andere gunstige factor voor EM-obligaties is het feit dat veel centrale banken in opkomende landen juist een verkrappend beleid voeren, met als gevolg minder volatiele economieën en een sterkere munt.

Brazilië is bij Pictet AM favoriet. Hervormingen door de nieuwe regering verleggen de focus weer naar de positieve fundamenten in het Latijns-Amerikaanse land. Pictet AM verwacht dat economieën met grote onevenwichtigheden – zoals Turkije en Argentinië - waarschijnlijk kwetsbaar blijven voor scherpe conjunctuuromslagen. De meeste EM-landen zouden door hun relatief sterke fundamenten echter moeten profiteren van een brede opleving later dit jaar.