Cyclische bedrijven aan kop, te midden van overtrokken recessieangst eurozone

De omgeving voor beleggingen in aandelen in de eurozone is drastisch veranderd sinds 20 jaar geleden, toen NN Investment Partners (NN IP) haar NN (L) Euro High Dividend fonds lanceerde. In 1999 stortten beleggers zich ten koste van alles op technologie-, media- en telecomaandelen (TMT). Nu lijkt Europa zich in een nieuw paradigma te bevinden, met permanent lage rentetarieven en lusteloze economische groei.
Nicolassimar
Nicolas Simar
Maar de vrees voor een recessie lijkt overtrokken, waardoor de vooruitzichten voor aandelen van ondergewaardeerde cyclische bedrijven en geïntegreerde oliemaatschappijen bijzonder positief zijn.

De economische gegevens van de eurozone wijzen de afgelopen maanden op een vertraging, met een matiging van de BBP-groei van 1,6% jaar/jaar in het derde kwartaal van 2018 tot 1,1% in het vierde kwartaal van 2018. Uit analyse door NN IP blijkt echter dat de economie tegen het einde van het jaar wel eens opwaarts zou kunnen verrassen; het positieve momentum in de economie van de eurozone groeit, met een gestage daling van de werkloosheid van een piek van 12% in 2014 naar een percentage van 7,8% per februari.¹ Hoewel de economische verrassingen in de eurozone nog steeds negatief zijn, gaan ze in een positieve richting, met een verbetering van -82 in januari tot -61 in maart.¹

NN IP denkt dat er sterke steun voor de economie van de eurozone zal komen van haar belangrijkste handelspartners, naarmate 2019 vordert. De Amerikaanse economie blijft het goed doen, terwijl China, dat het afgelopen jaar een rem vormde op de Europese export, aan het verbeteren is. China's PMI-gegevens voor de maakindustrie herstelden zich in maart sterk en versloegen de verwachtingen door terug te keren naar groeiterrein.¹

Ondanks het stijgende onderliggende economische momentum, merkt NN IP op dat de markten zich focussen op negatieve factoren en bij cyclische aandelen dus nog steeds een recessie ingeprijsd hebben. Hierdoor zijn aandelen binnen de basismaterialen- en industriesector - die het goed zullen doen als de internationale handel aantrekt - nu aantrekkelijk geprijsd vanwege het uitstekende potentieel dat ze bieden.

Nicolas Simar, Lead Portfolio Manager van het NN (L) Euro High Dividend fonds sinds de oprichting in 1999: ‘Er is zeker sprake van een vertraging in Europa. De groei van het BBP is zes maanden geleden vertraagd van 2% naar nu in de buurt van 1%. Als gevolg daarvan zijn er veel bedrijven in de eurozone ingeprijsd voor een recessie, maar die zien wij niet gebeuren. Veel Europese cyclische bedrijven zijn sterk afhankelijk van de Aziatische handel, die naar onze verwachting later dit jaar zal aantrekken.

‘Maar wat de macro-economische omgeving over zes maanden ook is, veel cyclische bedrijven zijn op het huidige niveau nog steeds zeer aantrekkelijk geprijsd. We zijn ook positief over geïntegreerde oliemaatschappijen, die door hun verbeterde kapitaalallocatie nog steeds een vrije kasstroom genereren en nog steeds voldoende dekking hebben voor hun dividenden, zelfs in het klimaat van lage olieprijzen.

‘Beleggers mogen ook niet vergeten dat in het huidige klimaat van lage rentes, dividenden een belangrijke component van het rendement zullen zijn: op de lange termijn vertegenwoordigen dividenden 60-70% van het rendement van aandelen in de ontwikkelde landen.² Het gaat echter niet alleen om de huidige dividendniveaus, maar ook om het groeipotentieel in de huidige macro-economische omgeving. Het is dus van essentieel belang om bedrijven met goede balansen in beeld te brengen.’

Wat de geografische spreiding betreft, ziet NN IP bijzonder goede waarde in de Duitse aandelenmarkt, die een accent op cyclische sectoren heeft. NN IP is echter niet positief over alle cyclische bedrijven: we zijn onderwogen in de financiële sector, die te maken heeft met structurele tegenwind door druk op de inkomsten en stijgende kosten.

Tijdens het beheer van het NN (L) Euro High Dividend fonds in de afgelopen 20 jaar, zijn er volgens Nicolas Simar diverse belangrijke lessen en procesaanpassingen geweest. Hij vertelt: 'We hebben onze processen aangepast om milieu-, sociale en governancefactoren (ESG) te integreren, zowel op het niveau van portefeuilleconstructie als op dat van aandelenanalyse, zodat ESG-factoren echt geïntegreerd zijn. We hebben ook geleerd dat we onze portefeuille altijd moeten heroverwegen, alsof we de strategie weer helemaal vanaf het begin lanceren. We kijken naar aandelen vanuit een nieuw perspectief en vragen ons af: als we vandaag de dag zouden starten, zouden we deze bedrijven dan nog steeds in onze portefeuille opnemen?’

NN (L) Euro High Dividen is een subfonds van NN (L) Sicav*, gevestigd te Luxemburg. NN (L) Sicav* beschikt over een vergunning van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) te Luxemburg. Aandelenklassen van het subfonds zijn geregistreerd in Oostenrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Spanje, Finland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Luxenburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Singapore, Zweden, Chili, Taiwan, Tsjechische Republiek en Italië.

¹Bronnen: analyse NN Investment Partners / Thomson Reuters Datastream
²Bronnen: The Global Income Investor, Société Générale, januari 2018