Robeco: Aandelen buiten VS meest aantrekkelijk

De aantrekkelijkste aandelenbeleggingen bevinden zich buiten de Verenigde Staten. Het verschil in winstgroei tussen en de VS en andere markten rechtvaardigt niet langer de kloof in marktwaarderingen. Dat stelt Fabiana Fedeli, Global Head of Fundamental Equities bij vermogensbeheerder Robeco.

Analisten schatten de winstgroei in 2019 voor de MSCI US-index in op 4,1%, tegen 5,5% voor Europa en 6,8% in de opkomende markten. Gebaseerd op de verwachte jaarwinsten worden Amerikaanse aandelen gewaardeerd op ruim 17 maal de winst, terwijl deze ratio voor Europa en de opkomende markten blijft steken op respectievelijk 13,6 en 12,1.

In de aandelenvooruitzichten voor het tweede kwartaal benadrukt Fedeli geen instorting van de Amerikaanse aandelenmarkt te verwachten (‘als dat gebeurt, worden alle andere markten meegesleurd’). Het Robecoteam handhaaft dan ook het oordeel ‘neutraal’ voor ontwikkelde markten, maar heeft deze voor opkomende landen bijgesteld naar ‘positief’.

De rally in het eerste kwartaal van dit jaar was volgens Fedeli en haar team een reactie op het doorgeschoten pessimisme in het vierde kwartaal van dit jaar. “De wereldwijde economie was aan het verzwakken, maar niet aan het instorten. Na een stijging van 16% dit jaar (de MSCI World in dollars) zijn de markten weer in lijn met de fundamentals.” Wat beleggers nu nodig hebben, aldus Robeco, is een verbetering van die fundamentals. De vermogensbeheerder ziet drie noodzakelijke katalysatoren: een handelsakkoord tussen de VS en China, een blijvende ondersteuning van de centrale banken (een ‘dovish’ beleid) en een Chinese overheid die doorgaat met het stimuleren van de eigen economie. Voor opkomende markten staan de seinen op groen, stelt Fedeli. Dat uit zich onder meer in de verbetering van de inkoopmanagers-indices in een aantal landen (China, Brazilië en Indonesië). Robeco ziet niet alleen gunstige waarderingen in het opkomende landen-segment, maar wijst ook op het gekeerde sentiment als gevolg van de draai in het beleid van de Fed en de constructievere toon in het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Daardoor is er dit jaar al voor $23 miljard richting aandelen uit opkomende markten gestroomd.

Robeco is momenteel overwogen in Zuid-Korea, China en Rusland, en in minder mate ook in Brazilië, Peru, Indonesië en Hongarije. In China zijn de winstvooruitzichten gestabiliseerd, en zullen veel ondernemingen in de tweede helft van dit jaar een herstel laten zien. Ook andere factoren ondersteunen de markt. De opname van Chinese A-shares in wereldwijde indices zal de buitenlandse beleggingsstroom verder opdrijven, het binnenlandse beleggerssentiment is sterk verbeterd en de waarderingen zijn nog altijd aantrekkelijk.

Na de opkomende markten staat ook Japan hoog op de kooplijst van Robeco. De krappe arbeidsmarkt doet de lonen stijgen, waardoor de consumptie groeit. Aandelen van Japanse exporteurs hebben zich al hersteld in de verwachting dat de uitvoer aantrekt. Net als in Europa zijn de waarderingen aantrekkelijk vergeleken met de ‘dure’ VS. Europa biedt ‘goede beleggingsmogelijkheden’, maar zal volatiel blijven door de Brexit, de handelsspanningen tussen de EU en de VS en de ontwikkelingen in Italië.