Schroders: Monetaire divergentie werkt averechts

De afgelopen 15 jaar kon de wereldeconomie profiteren van een zwakkere US dollar, maar volgens het Multi- Asset team van Schroders zet de scherpe stijging van de greenback in de laatste twee jaar de wereldeconomie onder druk.

Impact sterke US dollar op Chinese economie

De grootste impact heeft een sterkere US dollar op China. Vanwege de koppeling van de US dollar en de yuan importeert China de gevolgen van het Amerikaanse monetaire beleid. Op de vertraging van de economische groei in China door de teruglopende export dankzij de afname van haar concurrerend vermogen, reageerden beleidsmakers met binnenlandse stimuleringsmaatregelen.

In combinatie met beperkte investeringsmogelijkheid en een lage rente leidde dit tot kapitaalvlucht uit China, waardoor er neerwaartse druk op de yuan-koppeling kwam en China deflatoire krachten exporteerde naar de wereldeconomie.

Impact sterke US dollar op Amerikaanse economie

Een sterkere US dollar heeft bijgedragen aan krappere monetaire omstandigheden in de VS. Het heeft de concurrentiekracht van de Amerikaanse economie uitgehold, met name de verwerkende en industriële sectoren hebben hier veel last van. Dit is een gevolg van de afgenomen Amerikaanse export door de geapprecieerde US dollar, maar ook door import substitutie-effecten. Het tekort op de handelsbalans is hierdoor weer teruggeworpen naar het niveau van 2004 - 2006.

Weinig animo voor zwakkere US dollar

Een zwakkere US dollar zou verlichting geven in de wereldeconomie, met name voor de kapitaalstromen in China, de yuan, grondstoffen, opkomende markten en de Amerikaanse economie. Maar dat vereist dan een appreciatie van de andere belangrijke valuta en daar lijkt weinig mogelijkheid, noch animo voor te zijn. Een stijging van de yen of euro zou de Japanse, respectievelijk Europese, economie sterk vertragen en de BoJ en ECB zitten niet te wachten op een sterkere eigen munt.

Divergentie werkt averechts

Schroders denkt dat het punt is bereikt waar de divergentie in het monetaire beleid averechts werkt. Een verdere versterking van de US dollar is contraproductief voor de groei van de wereldeconomie. Schroders ziet ook weinig ruimte voor een verzwakking van de US dollar. De verwachting is daarom dat de belangrijkste valuta binnen de huidige bandbreedte blijven, totdat deze economieën de druk van een sterkere

US dollar aankunnen. Als de Amerikaanse economie vertraagt en de Fed een meer dovish houding aanneemt, zal dat gunstig zijn voor bijvoorbeeld goud, omdat er een gebrek aan mogelijkheid en wil is om de andere belangrijke valuta te laten appreciëren ten opzichte van de US dollar en de US dollar hiermee te verzwakken.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.