VS blijft dominant, mede door zwakkere dollar

Ramansrivastava
Raman Srivastava

Door haar opkoopprogramma uit te breiden naar €80 miljard en hierin in euro’s genoteerde IG bedrijfsobligaties op te nemen, heeft de ECB de focus van haar beleid verschoven van de Euro naar het kredietkanaal, merkt Raman Srivastava, managing director of global fixed income bij Standish, een boutique van BNY Mellon, op. Hierdoor worden in US dollars genoteerde bedrijfsobligaties goedkoper en dat zou weleens positief kunnen uitpakken voor bedrijfsobligaties wereldwijd.

Het vermoeden bestaat dat, nu blijkt dat het huidige monetaire beleid niet werkt, centrale banken neigen naar het aansturen op US dollar zwakte als de beste optie voor de wereldeconomie. Met de angst dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevende, waren er voorafgaande aan de FOMC-bijeenkomst van 15-16 maart zorgen dat de Fed met de renteverhoging in december 2015 een beleidsvergissing had begaan.

Aansluitend op de bijeenkomst was het commentaar van de Fed dovish en rallyden de meeste valuta tegen de US dollar. De Fed gaf aan dat ze zich, niet verrassend, blijft richten op verkrapping, maar meer dan twee of drie renteverhogingen zullen dit jaar waarschijnlijk niet volgen.

VS dominant

De Amerikaanse consumptie (70% van het BNP ) heeft flink bijgedragen aan de economische groei de afgelopen jaren, observeert Srivastava. En hij denkt niet dat de consumptieve bestedingen zullen afnemen. De lage olieprijs zorgt ervoor dat consumenten meer geld in hun portemonnee overhouden. Maar voor de Amerikaanse economie om te groeien is meer consumptie alleen niet voldoende; er zullen ook meer bedrijfsinvesteringen nodig zijn. Daarnaast zal de export minder een rem op de groei zijn dankzij de gunstige US dollar.

De vertraging van de Chinese economie vormt een last voor andere opkomende markten, hoewel er wel lichtpuntjes zijn te ontwaren. De carry trade pakt positief uit voor opkomende markten en de verzwakte valuta hebben een impact gehad op in lokale valuta genoteerde obligaties. Een zwakkere US dollar zou ook kunnen helpen, meent Srivastava.