Robeco ziet kansen voor Chinese aandelen

Beleggers kunnen de markt voor Chinese A-aandelen, de op een na grootste aandelenmarkt ter wereld, niet langer negeren. Volgens Jie Lu, hoofd research China bij vermogensbeheerder Robeco, bieden A-aandelen unieke kansen die andere aandelenmarkten niet bieden. Hij geeft daarvoor vijf redenen:

  • De Chinese A-aandelenmarkt, bestaande uit Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange is, na die in de VS, de grootste aandelenmarkt ter wereld en heeft een marktkapitalisatie van 8400 miljard dollar. Tot voor kort was de markt van A-aandelen voor buitenlandse beleggers moeilijk toegankelijk, maar deze wordt steeds meer opengesteld.
  • Nog dit jaar wordt 20% van Chinese A-aandelen opgenomen in de MSCI Emerging Markets-index, dat was 5%. Daarmee groeit het gewicht van deze aandelen in bovengenoemde index naar bijna 4%, tegen minder dan 1% nu. Volgens Lu een belangrijke stap, omdat deze leidt tot continue instroom van buitenlands kapitaal en bovendien de renminbi ondersteunt. De toename van buitenlandse beleggers in de Chinese markt zorgt tevens voor een meer evenwichtige samenstelling van beleggers: de dominantie van retail neemt af en er ontstaat een mix van institutionele en particuliere beleggers verschuift. Dat helpt bij de verbetering van het bestuur bij beursgenoteerde A-aandelenbedrijven. Een volledige opname van Chinese A-aandelen in de MSCI EM-index zou leiden tot een gewicht van 17%.
  • De A-aandelenmarkt (goed voor 70% van de marktkapitalisatie van alle Chinese beursfondsen) biedt blootstelling aan Chinese staatsbedrijven, waarvan Lu verwacht dat deze een ‘significante’ vooruitgang gaan boeken rondom eigendomshervorming en corporate governance, waardoor ze interessanter worden beleggers. Het merendeel van de staatsbedrijven (State Owned Enterprises ofwel SOE’s) op deze markt maakt deel uit van de oude economie (zoals industriële productie). Bedrijven in de nieuwe economie van China, zoals gezondheidszorg, consumentenproducten, diensten en technologie, zijn goed voor 40% van de totale marktkapitalisatie van A-aandelen en boekten betere resultaten dan de markt als geheel.
  • Omdat vooral lokale beleggers actief zijn op de Chinese A-aandelenmarkt, is de correlatie met wereldwijde aandelenmarkten laag. Deze lokale beleggers houden 50% van de totale free float-marktkapitalisatie van de markt aan en zijn goed voor 80% van het totale handelsvolume. Het gaat hier om met name particuliere beleggers, die doorgaans een korte-termijn beleggingsstrategie hebben en zich dus anders gedragen dan institutionele beleggers. Vooralsnog is slechts 3% van de Chinese A-aandelen (in termen van marktkapitalisatie) in buitenlandse handen, tegen 30% voor Japan en 15% voor de VS. Omdat A-aandelen steeds bereikbaarder worden voor buitenlandse beleggers, zal op termijn de correlatie toenemen.
  • Door de dominantie van particulieren op de Chinese markt, kunnen professionele beleggers het verschil maken en de markt als geheel ‘outperformen’. Omdat deze situatie maar langzaam verandert, zo benadrukt Lu, zullen deze mogelijkheden nog ‘behoorlijke tijd’ blijven bestaan.