Bitcoins – Tijd om in te stappen of knapt de virtuele zeepbel?

Recent stelde columnist Jaap-Henk Hoepman in het Financieele Dagblad dat experts tijdens het Financial Cryptography congres stelden dat de Bitcoin over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Voorlopig lijkt dit echter allerminst het geval.

Sinds de geboorte van de Bitcoin in 2010 is de koers zeer volatiel geweest en heeft deze de nodige hoogte- maar ook dieptepunten gekend. Op 28 mei steeg de Bitcoin prijs nog tot boven de grens van $500 en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds augustus 2014, maar is dit niveau nog wel ver onder het voorlopige hoogtepunt van $1.151 in november 2013.

Een van de redenen voor de recente koersstijging is de verzwakking van de Chinese Yuan. De Chinese Bitcoinplatformen OKCoin en Huobi zijn inmiddels goed voor 92% van de wereldwijde Bitcoinhandel en de recente koersstijging is volgens marktkenners een teken dat Chinese beleggers hun kapitaal verplaatsen in de zoektocht naar hoge rendementen.

Het afgelopen jaar was in China aandelen kopen in trek en zagen Chinese aandelen-, obligatie- en grondstoffenmarkten kapitaal instromen. Niet veel later werd dit echter veelal gevolgd met een scherpe prijsdaling doordat investeerders hun kapitaal verplaatsten. Beleggers zijn nu bezorgd over de dalende waarde van de Chinese yuan en compenseren dit door te beleggen in Bitcoins .

Bitcoin trading platform Waleclub stelt tegen CoinDesk dat de recent koersstijging vooral te danken is aan een ‘short squeeze’ en dat er onvoldoende verkooporders waren om de kooporders te compenseren.

De afgelopen dagen is de Bitcoin koers verder gestegen tot circa $535 nadat bekend werd dat Australië een pakket in beslag genomen Bitcoins gaat veilen. De Bitcoins werden in beslag genomen als onderdeel van het onderzoek naar Silk Road, de online marktplaats die in 2013 door de FBI werd gesloten. In juni zal er door Australië een pakket van bijna 25.000 Bitcoins worden geveild.

Bitcoin halveert

Op korte termijn is er een belangrijk evenement dat de koers van de Bitcoin zal bepalen. In juli zal namelijk de Bitcoinproductie worden gehalveerd. Dit is het gevolg van het monetaire beleid dat de mysterieuze Satoshi Nakamoto bij de oprichting van Bitcoin heeft opgesteld:

  • Er mogen in totaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn
  • Om de 10 minuten worden er nieuwe Bitcoins op de markt gebracht
  • De productie wordt iedere 4 jaar gehalveerd totdat alle Bitcoins in omloop zijn

    Tot dusver heeft er één productiehalvering plaatsgevonden, namelijk op 28 november 2012. Op dat moment waren er 10.500.000 Bitcoins geproduceerd en daarmee de helft van het maximale aantal Bitcoins dat in omloop mag zijn. Destijds stond de prijs op $12 en was de marktkapitalisatie niet meer dan $100 miljoen. De koers van de Bitcoin stond 10 dagen later circa 10% hoger.

    De volgende halvering van het aantal Bitcoins zal naar verwachting een veel grotere impact hebben. Er is namelijk inmiddels $1,15 miljard kapitaal geïnvesteerd waarvan $649 miljoen in Bitcoin bedrijven. De marktwaarde van de Bitcoin bedraagt daarbij inmiddels $7 miljard en steeds meer beleggers voegen Bitcoin gerelateerde beleggingen toe aan hun portfolio. Daarnaast is het aantal Bitcoin transacties fors toegenomen.

    De halvering gaat ook effect hebben op de ‘miners’. Een van de unieke aspecten van de Bitcoin is namelijk dat zogenoemde ‘miners’ worden beloond voor de productie. Momenteel is hun beloning dat iedere 10 minuten nieuwe Bitcoins worden vrijgegeven. Een halvering van het aantal nieuwe Bitcoins betekent daardoor dat miners hun inkomsten fors zien dalen wanneer de Bitcoinprijs niet navenant toeneemt. Wel zullen de kosten voor de ‘miners’ op termijn naar verwachting verder afnemen dankzij de voortdurende innovaties binnen de chiptechnologie.

    Faillissementen mogen echter niet worden uitgesloten. Zo kondigde het Zweedse KnCMiner, dat eerder nog $32 miljoen aan groeigeld ophaalde, recent aan zijn deuren te sluiten.

    Bitcoin risico’s afdekken

    Wie gaat beleggen in Bitcoins doet er goed aan om kijken naar derivatengigant CME Group Inc. , dat begin mei twee benchmarks onthulde die investeerders een nieuwe mogelijkheid geven om hun beleggingen te ‘hedgen’. De benchmarks kunnen worden gebruikt als referentiepunten voor derivaten die helpen om de risico’s van Bitcoins af te dekken.

    Samen met het Londense Crypto Facilities worden de benchmarks gebaseerd op 6 verschillende Bitcoin indices: Bitfinex, Bitstamp, Coinbase, Genesis Global Trading, itBit en Kraken.

    Prijsstijging of -daling?

    Niemand heeft uiteraard een glazen bol, maar de algehele marktverwachting is dat de Bitcoin op korte termijn in ieder geval een stijging zal laten zien.

    Dit komt volgens Whaleclub dankzij het huidige marktoptimisme. Bijna 80% van de handelaren heeft namelijk een langtermijn positie, wat aangeeft dat het marktsentiment zeer ‘bullish’ is. Analisten van Webush Securities verwachten daarbij dat de halvering van het aantal Bitcoins de prijs zal opdrijven, omdat simpelweg het aanbod zal dalen terwijl de vraag gelijk blijft.