Beleggen als een sniper volgens Carmignac

Sinds hun vertrouwen in de onvoorwaardelijke steun van de centrale banken is gaan wankelen (zie onze Note van juli 2015 "De grote overgang is begonnen"), zijn de markten gedesoriënteerd. Bij gebrek aan duidelijke vooruitzichten beweegt de risicobereidheid mee met het ritme van de berichtgeving over de groei, de inflatie en de aarzelende houding van de Fed, die vaak in tegenspraak is met eerdere berichtgeving. Ondanks deze instabiliteit sloten de aandelenindexen S&P 500 en MSCI World de maand mei af op ongeveer hetzelfde niveau als de voorgaande maand.

De Euro Stoxx 50 is licht gestegen, terwijl de Chinese index terrein blijft verliezen. Ondanks de verwachte renteverhoging door de Fed is de langetermijnrente verder gedaald, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.

Het zou zelfingenomen zijn om te voorspellen wanneer deze besluiteloosheid ten einde komt. (zie onze note van april dit jaar "Dans op een vulkaan"). Maar zolang de muziek doorspeelt, is het van essentieel belang de instabiele situatie waarin de markten terecht zijn gekomen, hetgeen blijkt uit het asymmetrische karakter van de huidige risico's, helder onder ogen te blijven zien. Vooral in de Verenigde Staten zullen de beleggers de daling van de marges, de zwakke productiviteit en het toegenomen financiële hefboomeffect van de bedrijven toch vroeg of laat onder ogen moeten zien. Met een huidig waarderingsniveau van 18 keer het verwachte resultaat voor dit jaar is de Amerikaanse markt kwetsbaar. Ondanks de positieve cijfers van mei vertoont de consumptie al een jaar lang geen stijgende trend meer en loopt zij het risico als gevolg van de gestegen energieprijzen en huren te verzwakken.

Ten aanzien van China lijken de wereldwijde beleggers gerustgesteld door de verbeterde economische prestaties van het land als gevolg van het tijdens het eerste kwartaal aangekondigde herstelplan (dit geldt echter niet voor de Chinese beleggers). Maar deze verbetering gaat vergezeld van een forse verhoging van het economische en financiële risico op middellange termijn. De mogelijkheid bestaat dat de beleggers wakker worden geschud doordat ze snel teleurgesteld raken over de houdbaarheid van het herstelplan, of zich bewust worden van het kwetsbare karakter van de plotseling gestegen schuldenlast van de bedrijven.

De Europese Unie is, naast de economische onzekerheid, nu ook blootgesteld aan diverse politieke en geopolitieke risico's die een bedreiging vormen voor haar bestaan en die we serieus moeten nemen. In deze omstandigheden moeten we beleggen met de ogen wijd open. De periode van sterke marktbeheersing van half 2012 tot half 2015, die het gevolg was van het grenzeloze vertrouwen dat in de centrale banken werd gesteld, is voorbij. De hoop dat fiscale stimuleringsmaatregelen het over zullen nemen van de monetaire ondersteuning stuit op de hoge overheidsschulden, die geen noemenswaardige speelruimte overlaten.

Het is nu niet alleen zaak om een "weersbestendige" portefeuille op te bouwen, dat wil zeggen een portefeuille die bestand is tegen alle economische en politieke wisselvalligheden, maar ook om alle beleggingskansen die zich op de markt voordoen zeer actief te beheren, net als een sniper.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.