State Street: verhoogd risico uitverkoop Britse aandelen

Rick Lacaille, Global Chief Investment Officer bij State Street :

Hoewel de uitkomst op korte termijn directe consequenties heeft voor financiële markten zal men op de lange termijn vooral bezorgd zijn over de impact die deze uitkomst zal hebben op andere nationalistische en protectionistische bewegingen in Europa en de rest van de wereld. Nationalistische partijen zullen volgend jaar een prominente rol spelen bij de Franse en Duitse verkiezingen.

Een vertrek van het VK zal verdere gevolgen hebben voor bijvoorbeeld handel, arbeidsmobiliteit, en buitenlandse investeringen. Hoe de EU de balans weet te vinden tussen enerzijds het faciliteren van een snel vertrek van het VK met een zo laag mogelijk risico, en anderzijds het ontmoedigen van vergelijkbare initiatieven in andere landen, zal van groot belang blijken te zijn.

In de weken die voorafgingen aan het referendum heeft een aantal internationale instanties, zoals het IMF, de Wereldbank, de Bank of England, en de WTO hun zorgen bij een Brexit gearticuleerd. Deze zorgen gaan onder meer over internationale handel, wereldwijde economische groei, buitenlandse investeringen en de stabiliteit van het internationale financiële systeem. De uitkomst van het referendum maakt dat deze zorgen een realiteit kunnen worden.”

Michael Metcalfe, Head of Global Macro Strategy bij State Street :

“Opmerkelijk genoeg hebben internationale beleggers de afgelopen drie maanden ondanks alle onzekerheden meer geld geïnvesteerd in aandelen in Britse bedrijven. Alleen bij de valutahandel merkten wij ander gedrag; veel beleggers verzekerden zich immers tegen valutarisico. Hoewel het erop lijkt dat deze valuta hedge een goede investering was nu het pond in waarde daalt, blijft de belangrijkste vraag of internationale beleggers hun beleggingen in Britse bedrijven van de hand zullen doen.

Er is een verhoogd risico op een grote uitverkoop in Britse aandelen, niet alleen omdat onzekerheid rondom de uitkomst hardnekkig is, maar ook omdat veel beleggers voorafgaand juist Britse effecten aankochten.

We zullen daarnaast waakzaam zijn als het gaat om besmettingsgevaar naar bredere Europese effecten, met name de Euro . Hoewel de ECB haar balans agressief aan het opvoeren is, is het opmerkelijk dat beleggers niet langer gokken op een doorgaande depreciatie van de Euro .

Indien de uitkomst van dit referendum de aandacht van financiële markten uit doet gaan naar politieke verdeeldheid in Europa, dan zijn wij van mening dat er slechts een laag risicopremium ingeprijsd is in de eenheidsmunt. Wij verwachten dat dit, in combinatie met agressief monetair beleid, opnieuw neerwaartse druk op de Euro zal uitoefenen.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.