Welke sporen gaat de Brexit achterlaten

Op 23 juni 2016 mocht de Britse kiezer zich uitspreken over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie en koos uiteindelijk een meerderheid van de Britse kiezers voor een vertrek. Daarmee is de verwachte Brexit een feit geworden en heeft deze grote gevolgen voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie.

Op de dag dat de uitslag van het referendum bekend werd gemaakt crashten diverse financiële markten en sloot de AEX op een verlies van 5,7%. Sommige beleggingscategorieën moesten het flink ontgelden waaronder financiële instellingen en bouwbedrijven; ze moesten deze dag flink inleveren. De Britse pond werd die dag ook nog eens zwaar onder druk gezet en kende de sterkste daling ten opzichte van de dollar in ruim een jaar tijd. De Brexit heeft dan ook tot veel onzekerheid geleid op de financiële markten en dat heeft gelijk invloed op de wereldeconomie.

Geruchten over vertrek banken en gokbedrijven

Op dit moment zitten de Britten in de Europese vrijhandelszone, maar zodra ze uit de Europese Unie stappen moeten er nieuwe handelsvragen worden afgesloten. Omdat het nog onduidelijk is hoe de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ingericht gaat worden, kwamen ook gelijk de eerste geruchten naar buiten dat grote bedrijven zoals gokbedrijven(die toch in opspraak zijn de laatste tijd vanwege de nieuwe wet op gokken) maar ook de banken nadenken over een vertrek. Veel internationale bedrijven hebben namelijk een groot kantoor in Londen gevestigd en diverse banken hebben al aangegeven te kijken naar alternatieve locaties.

Daar komt ook nog eens bij dat je op dit moment als Europeaan vrij mag werken in het Verenigd Koninkrijk, maar wanneer de Britten de Europese Unie officieel verlaten is dit minder goed mogelijk. Een internationaal kantoor in Londen kan dus voor bedrijven op termijn onvoordelig zijn om nog langer aan te houden.

Vooruitziende blik IMF

Het IMF (het Internationaal Monetair Fonds) waarschuwde al voor deze gebeurtenissen in een rapport dat in mei dit jaar is verschenen. De IMF verwachtte in dat rapport dat een Brexit een scherpe daling zou veroorzaken voor de aandelenkoersen en de huizenprijzen.

Daarnaast werd in het IMF rapport ook beschreven dat de Britse munt extra in waarde zou dalen en dat Londen als belangrijk financieel centrum ondermijnd zou worden. Volgens het rapport zal de Brexit ook veel schade toebrengen aan handelsrelaties met Europese landen.

Welke sporen de Brexit precies gaat achterlaten is vooralsnog nog niet volledig duidelijk. Toch weten we één ding zeker: er gaan de komende jaren veel zaken in de Europese Unie en in het Verenigd Koninkrijk veranderen.