Cijfers over economie en bedrijfsresultaten per saldo geruststellend

Door Florent Delorme, macro-analist bij M&G Investments

De afgelopen weken kwamen veel cijfers vrij over de staat van de wereldeconomie en het bedrijfsleven. Breed genomen is het beeld geruststellend, maar er zijn nog steeds wat zwakke plekken.

Florentdelorme
Florent Delorme

De Amerikaanse economie ziet er gezond uit

Het resultatenseizoen in de VS is aan volle gang en tot dusver zijn de markten niet teleurgesteld door het totaalbeeld. Van de bedrijven in de S&P 500 hebben er 413 hun resultaten voor het eerste kwartaal van 2019 gerapporteerd. De gemiddelde winst per aandeel (EPS) was met +6,27% beter dan verwacht en 70% van de bedrijven overtrof de consensusverwachtingen. De winst per aandeel steeg gemiddeld +1,83% tegenover het eerste kwartaal van 2018. Telecommunicatie, consumentendiensten en financiële dienstverlening zorgden voor de grootste positieve verrassingen.

Bij wijze van voorbeeld, dit zijn de cijfers van een aantal grote Amerikaanse bedrijven met beter dan verwachte EPS-cijfers: Ford (+71,9%), General Electric (+57,3%), Amazon (+51,9%), Lockheed Martin (+37,9%), Netflix (+31%), General Motors (+28,2%), Estee Lauder Cos. (+19,2%), Facebook (+16,7%), Merck KGaA&Co (+16,1%), PayPal (+15%), Goldman Sachs (+14,9%), Morgan Stanley ( +14,1%), Microsoft (+13, 9%), Xerox (+13,7%), Texas Instruments (+11,7%), Pfizer (+11,7%), JP Morgan (+9,9%), Philip Morris International (+9,3%), Whirlpool (8,6%), Bank of America (+8,2%), Citigroup (+4%). Sommige resultaten stelden teleur, zoals die van Wells Fargo (-7,7%), 3M (-10,3%), Motorola Solutions (-18,5%) and Exxon Mobil (-23,1%) maar dat kon het per saldo positieve marktsentiment niet domperen.

Bij de macro-economische cijfers steeg het bruto binnenlandse product (BBP) voor het eerste kwartaal maar liefst 3,2% op jaarbasis. Die verrassend hoge stijging was vooral te danken aan de verbetering in de handelsbalans die op zijn beurt het gevolg was van zwakkere import uit China en sterkere exportcijfers. Ook de forse stijging van de voorraden droeg bij, maar dat zal waarschijnlijk minder gunstig uitpakken in het tweede kwartaal. De consumentenuitgaven waren in maart met +0,9% tegenover de vorige maand veel sterker dan in februari (0,1%). In april kwamen er in de VS 263.000 nieuwe banen bij, terwijl de consensusverwachting slechts rekening hield met 185.000. Al met al geven zowel de bedrijfsresultaten als de laatste economische indicatoren reden tot optimisme.

Robuuste cijfers uit China

De samengestelde Markit inkoopmanagersindex (PMI) voor China steeg in maart tot 52,9 en tot 52,7 in april, vergeleken met 50,7 in februari. Dat wijst op een verbetering van de Chinese economie. De bbp-groei voor het eerste kwartaal was met +6,4% op jaarbasis een aangename verrassing. Veel andere indicatoren versloegen de verwachtingen in maart, met ruime stijgingen van jaar op jaar voor de industriële productie (+8,5%), investeringen (+6,3%), detailhandelsverkopen (+8,7%) en vastgoedinvesteringen (+12%). De kredietverstrekking aan de reële economie (op basis van de meest complete indicator, Total Social Financing (TSF)) herstelde zich tot +10,7% van jaar op jaar. De stimuleringsmaatregelen van de afgelopen maanden lijken vruchten at te werpen.

De Europese economie staat nog steeds op wankele voeten De bbp-groei in de eurozone verraste positief met +0,4% vergeleken met het vorige kwartaal, tegenover +0,2% in het vierde kwartaal van 2018. Italië kwam uit de recessie met een groei van +0,2% en Spanje deed het redelijk goed (+0,7%). Dat bood enige compensatie voor de teleurstellende cijfers voor Frankrijk (+0,3%) en ongetwijfeld ook voor Duitsland (waar de cijfers medio mei bekend worden).

De indicatoren voor de economische activiteit bleven zwak. De Markit PMI voor de eurozone stond in april op 47,9 tegenover 47,5 in maart. Voor de dienstensector daalde het cijfer van 53,3 in maart tot 52,8 in april. Het is dan ook geen wonder dat de Europese Commissie haar groeiverwachtingen voor de eurozone zojuist heeft verlaagd van 1,3% naar 1,2%. Deze nu nog wankele cijfers kunnen echter verbeteren als de Chinese economie verder aantrekt.

De bedrijfsresultaten voor het eerste kwartaal lopen nu binnen en er geven tot dusver geen reden voor grote zorgen. Diverse topbedrijven hebben de verwachte winst per aandeel overtroffen, zoals BNP Paribas (+16,1%), Philips (+15,2%), Volkswagen (+11,4%), Daimler (+9,7%), SAP AG (+8,7%), Sanofi (+7,3%) en Bayer (+3%). Er waren echter ook teleurstellingen, waaronder Airbus (-20,7%), Société Générale (-7,8%), Banco Santander (-7,5%), ENI (-6,7%), Total (-5,9%) en Banco Bilbao (-1,8%).

Kunnen de vooruitzichten ondermijnd worden door de opgelaaide handelsoorlog? Het totaalbeeld is positief. De twee grootste economieën van de wereld doen het goed en beleggers zijn gerustgesteld door de Amerikaanse bedrijfsresultaten. President Trump heeft onverwacht nieuwe importheffingen aangekondigd. Kan dat de optimistische stemming op de markten ondermijnen? Wij verwachten dat de VS en China een akkoord zullen bereiken, omdat een goede uitweg heel belangrijk is voor beide partijen. De weg daarheen kan vol obstakels zijn, maar een gunstige uitkomst is nu waarschijnlijker dan ooit. Er is dan ook onvoldoende bewijs voor het argument dat we beter niet in risicovolle activa zouden moeten beleggen.

Data: bron Bloomberg / Reuters