Uitkomst Europese verkiezingen lijkt ingeprijsd, lokaal blijft storm mogelijk

  • De Europese verkiezingen kunnen politieke fragmentatie in de hand werken en hun weerslag hebben op de binnenlandse politiek
  • Politiek risico verdisconteert in de waarderingen van eurozone-aandelen, maar angst voor seculiere stagnatie voorkomt outperformance
  • Ondanks aantrekkelijke spreads zijn we neutraal over Italiaanse obligaties en hebben we een kleine overweging in eurozone-aandelen

    Hansvanzwol
    Hans van Zwol
    Tussen 23 en 26 mei gaan de Europese burgers naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Normaal gesproken zien we deze verkiezingen niet als van groot belang voor de aandelenmarkten, maar NN Investment Partners heeft toch een aantal zaken geconstateerd om in de gaten te houden.

    Allereerst kan de voorspelde winst van populistische partijen tot een meer gefragmenteerd parlement leiden. We maken ons zorgen over de weging van pro-Europese partijen versus eurosceptici. Daarbij kan de toegenomen fragmentatie de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in de weg staan. En dit kan weer van invloed zijn op de manier waarop internationale beleggers naar Europa kijken. Ook van belang is het politieke evenwichtsspel bij de invulling van sleutelposities, waarbij er een balans moet worden gevonden tussen kleine en grote landen en tussen Noord- en Zuid-Europa. Dit heeft effect op de benoeming van de volgende ECB-president in oktober, een factor waarvoor markten wellicht gevoeliger zijn.

    De Europese verkiezingen hebben ook effect op de binnenlandse politiek, vooral die van Italië. Als Lega (nu de kleinste partij in de huidige regeringscoalitie) de Europese verkiezingen wint, kan deze partij aandringen op vervroegde landelijke verkiezingen in het najaar met de hoop zo de grootste partij in een rechts kabinet te worden. Ten slotte zal het Verenigd Koninkrijk 73 afgevaardigden naar het Europees Parlement sturen totdat de brexit rond is, en ook deze parlementsleden zouden de keuze voor sleutelposities kunnen beïnvloeden.

    Vooruitzichten voor Europese staatsobligaties

    We verwachten niet dat de uitslag van de Europese verkiezingen van grote invloed zal zijn op het rendement van de staatsobligaties binnen de eurozone en op de richting die Europa na de verkiezingen zal inslaan. Zelfs als de populistische volkspartijen 30% aan zetels winnen, zoals recente peilingen hebben voorspeld, zullen traditionele partijen nog altijd een werkbare meerderheid kunnen vormen. Daarnaast hebben de markten al een winst van populistische partijen verdisconteerd. De aversie tegen volatiliteit en risico is recentelijk toegenomen, maar dit schrijven we eerder toe aan het handelsconflict tussen de VS en China. De invloed van politieke gebeurtenissen op de markt is meestal van korte duur en heeft relatief weinig invloed op de richting die de markten opgaan.

    Voor individuele landen, en met name voor Italië, kan deze invloed echter anders zijn. En van een mogelijke kabinetswijziging, of zelfs nieuwe verkiezingen, worden markten nerveus. Het rendementsverschil (spread) tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties is met 40 basispunten gestegen, wat eveneens voortvloeit uit de recente risk-off omgeving. Er zijn goede redenen om behoedzaam te zijn voor Italiaanse schuld, maar markten zou wel eens positief kunnen reageren op nieuwe verkiezingen, omdat een rechtse of centrumrechtse coalitie als marktvriendelijker wordt gezien dan M5S (de Italiaanse Vijfsterrenbeweging).

    Figuur 1: Spreads van Italiaanse, Spaanse staatsobligaties t.o.v. Duitsland (%) geprijsd

    Spreadseuropa

    Bron: Thomson Reuters Datastream, NN Investment Partners

    Hans van Zwol, Senior Portfolio Manager Global Fixed Income: “Hoewel de huidige spreads van obligaties er aantrekkelijk uitzien (Italië 10 jaar levert momenteel circa 280 basispunten meer op dan Duitsland), blijven we neutraal ten aanzien van Italiaanse obligaties. En aangezien scherpe bewegingen in Italiaanse spreads andere landen kunnen beïnvloeden, blijven we neutraal ten aanzien van staatsobligatie-spreads. Het beste voorbeeld is Spanje dat we op het huidige niveau fundamenteel aantrekkelijk vinden, maar waar we neutraal blijven vanwege de besmettingsrisico’s.”

    Vooruitzichten voor Europese aandelen

    We hebben een kleine onderweging in eurozone-aandelen, en dat heeft drie redenen. Ten eerste vanwege een lage positionering van beleggers, die is gebaseerd op zowel onderzoeken als institutionele kapitaalstromen en positioneringsgegevens. De instroom neemt echter toe en ook de bereidheid om in de regio te beleggen lijkt te groeien. Ten tweede krabbelt het winstmomentum binnen de eurozone op uit een dal en is er herstel te zien. Dit is niet het geval in Japan of in de opkomende markten. Ten derde lijkt de markt politieke risico’s grotendeels te verdisconteren. De gemiddelde verwachte (12-maands) koers-winstverhouding en de bijkomende risicopremie voor aandelenkapitaal bevinden zich op een niveau dat we sinds de Europese schuldencrisis niet meer hebben gezien.

    Figuur 2: Eurozone-aandelen zijn aantrekkelijk

    Waarderingenaandelen

    Bron: Thomson Reuters Datastream, NN Investment Partners
    Patrickmoonen
    Patrick Moonen

    Patrick Moonen, Principal Strategist Multi Asset: “De belangrijkste reden dat de eurozone het niet beter doet dan de VS is de lage rente die een groot obstakel voor de financiële sector vormt. De angst voor seculiere, langdurige stagnatie groeit. En dit betekent dat beleggers een hogere risicopremie vragen, zoals dat al voor Japan gebeurt. Lage nominale groei is ook een factor die het rendement op obligaties laag houdt. Dit heeft ten slotte effect op de relatieve winstgroei, hetgeen voor een groot deel verklaart waarom de prestaties van de eurozone langdurig achterblijven bij die van de VS. Beleggers willen beleggen waar groei het meest waarschijnlijk is. En dat is momenteel in de VS. We hebben een kleine overweging in Amerikaanse aandelen.”