BNY Newton: Argentijns schuldpapier in trek

Afgelopen kwartaal maakte Argentinië een comeback, sinds het land in 2001 zijn schuld van US$ 80 miljard niet meer kon voldoen en bankroet ging. De vraag naar de in april van dit jaar uitgegevens staatslening ter hoogte van US$ 12,5 miljard - de grootste opkomende markten-emissie ooit - was dermate hoog, dat Argentinië de rente met 50 basispunten kon verlagen en de emissie met US$4 miljard kon uitbreiden naar in totaal US$ 16,5 miljard.

Maar Carl Shepherd, fondsbeheerder bij Newton - een boutique van BNY Mellon, kan het enthousiasme onder beleggers niet rijmen met de kredietstatus van dit land en de macro-economische hindernissen die er nog zijn. Hij prefereert juist schuldpapier uit Peru of Colombia, dat een betere credit rating heeft en een beter rendement biedt.

Newton is positief over de hervormingen die Argentinië implementeert. Maar er is nog veel werk aan de winkel, terwijl de groei wereldwijd onder druk staat en Brazilië, de belangrijkste handelspartner van Argentinië, zijn eigen crisis doormaakt. Volgens het IMF zal de Argentijnse economie dit jaar met 1% krimpen. De kredietstatus van het land bedraagt momenteel single-B, en zolang de economie niet verbetert zal daar weinig in veranderen. Shepherd schat in dat het zeker tien jaar duurt voordat de volle impact van de hervormingen duidelijk wordt.

President

De nieuwe president heeft een aantal maatregelen genomen om het vertrouwen onder beleggers te herstellen, maar structurele problemen blijven een rol spelen. Shepherd wijst op de hoge inflatie, het grote fiscale tekort en het gebrek aan harde valuta. Dat de vraag naar de emissie toch zo groot was, wijt Shepherd aan het Argentijnse hervormingsprogramma, dat een lichtpuntje vormt voor partijen die in schuld uit opkomende markten beleggen. Daarnaast speelt de omvang van de emissie ook een rol. Daar konden beleggers domweg niet omheen, ze werden er als het ware naartoe getrokken.

Shepherd denkt er pas over terug te keren in Argentijnse schuld als twee vragen beantwoord zijn. Blijven regionale overheden meer in US$ gedenomineerde schuld uitgeven? Als zij in problemen komen, draait de staat daar dan voor op? Dat lijkt Shepherd geen goede ontwikkeling. De andere vraag is of de Argentijnse nationale overheid zelf meer schuld zal uitgeven.

Momenteel bezit het land slechts 4,5% aan valutareserves, wat laag is vergeleken met andere opkomende markten. Die buffers moeten worden versterkt om eventuele toekomstige economische zwakte of onverwachte negatieve events het hoofd te kunnen bieden, meent Shepherd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.