Neutraal-plus signalen aldus La Financière de l’Echiquier

Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier
Marccraquelin
Marc Craquelin

In Europa blijven de macro-economische signalen een “neutraal-plus” beeld geven.

 • · In Frankrijk fluctueert de PMI nog steeds rond 50, met niettemin een licht positief verrassingseffect: de industriële PMI voor juli bedroeg 48,6 (tegenover 48,0 verwacht en 48,3 eerder), de diensten-PMI bedroeg 50,3 (tegenover 49,5 verwacht en 49,9 eerder) en de samengestelde PMI bedroeg 50,0 (tegenover 49,2 verwacht en 49,6 eerder).

 • In Duitsland zagen we heel wat betere scores. De PMI voor de industriële productie bedroeg 56,8 wat het hoogste niveau van de voorbije twee jaar was.

 • Een maand na de Brexit-stemming staat de Britse samengestelde PMI op 47,7 – een daling met 4,7 punt – wat het laagste niveau sinds begin 2009 is. De waarschijnlijkheid op de start van een recessie in de volgende maanden neemt toe.

  De publicatie van de bedrijfsresultaten gaat verder in de VS en Europa. 40% van de S&P 500 bedrijven hebben hun resultaten voor het tweede trimester bekendgemaakt. De winst per aandeel ligt 2% hoger dan verwacht, voornamelijk dankzij de technologie-, financiële en farmaceutische sector. De Brexit blijft een groot vraagstuk voor de komende maanden. De meeste bedrijven hebben weinig zicht op de reële impact van het Britse referendum, maar het Brexit-effect lijkt toch goed verteerd te zijn door de markten.

  Wat allocatie betreft, zien we dat de positieve flows naar de groeilanden zich voortzetten, met o.a. een recordaankoop van aandelen de voorbije week: +4,7 miljard dollar, oftewel het hoogste niveau van inflows sinds juli 2015 en bijna driemaal de inflows van de week ervoor (+1,6 miljard dollar, bron BofA Merrill Lynch).

  Volgens ons investeren de grote, mondiale beleggers te weinig in Europa, omwille van de Brexit en de twijfels over de bankensector. Toch zou Europa in de komende maanden de achterstand ten opzichte van de andere markten gedeeltelijk moeten kunnen inlopen dankzij het relatief goede herstelritme.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.