Hoe moeten ESG-beleggers naar staatsobligaties kijken?

Door Maria Municchi, manager van het M&G (Lux) Sustainable Allocation Fund (M&G).

Het is vaak gemakkelijker om ESG-criteria te conceptualiseren bij het beleggen in bedrijfsobligaties. Beleggen in staatsobligaties daarentegen roept vragen op die vrij complex kunnen zijn.

Mariamunicchi
Maria Municchi

De activiteiten van een onderneming zijn vaak gefocust. Het is daarom meestal vrij eenvoudig om een link te leggen tussen een bedrijf en zijn activiteiten. Hierdoor kan een analyse gebeuren mbt. de bedrijfsactiveiten die wij niet ondersteunen (zoals milieuvervuiling, gokken, roken, drinken enzovoorts) en de activiteiten die we wel ondersteunen (zoals gezondheid, onderwijs en duurzaam gebruik van middelen).

Beleggen in staatsobligaties daarentegen roepen meer, complexe, vragen op. Elke regering krijgt te maken met een eigen mix van factoren waarmee rekening moet gehouden worden. Deze voegen zich toe aan de traditionele factoren zoals inflatie, beleid en valuta-invloeden. Ratingbureaus zoals MSCI (die specifieke ESG-ratings geven die afwijken van de traditionele credit ratings) kunnen helpen bij de beoordeling van deze factoren. Deze ratings moeten echter worden aangevuld met kwalitatieve overwegingen en andere basisgegevens.

Het is ook van cruciaal belang dat er een aanzienlijke overlapping zal zijn tussen ESG en beleggingsoverwegingen. Veel factoren die te maken hebben met deugdelijk bestuur zullen een invloed hebben op het vermogen en de bereidheid van overheden om hun schulden af te lossen, of op de te verwachten inflatie. De levensstandaard, de gezondheidszorg en het onderwijs zullen op de lange termijn een enorme invloed hebben op het productiviteitsniveau, en daarmee op de groei van een economie.

Het is misschien gemakkelijk om milieuoverwegingen in deze context als "ver van ons bed" te beschouwen. Maar de klimaatverandering en het extreme weer kunnen een zeer reële invloed hebben op de groei. Landen zoals Mexico hebben onlangs obligatieleningen met een looptijd van 100 jaar uitgegeven. Daarom mogen we milieuoverwegingen niet zomaar van de hand wijzen.

Hoewel het misschien moeilijker is om staatsobligaties vanuit een ESG-perspectief te beoordelen dan bedrijfsobligaties, is hun rol uiteindelijk te belangrijk om te negeren: zowel als een mogelijke belegging als - en dat is van cruciaal belang - bij de vormgeving van de toekomst van de wereld.