Standard Life Investments: Eerste tekenen Britse economie niet goed

Jamesmccann
James McCann

Een maand na de verrassende uitkomst van het Britse referendum beginnen de eerste cijfers los te komen die een indicatie geven over de impact van de Brexit voor de Britse economie. James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments, erkent dat het ’soft data’ zijn, maar ze wijzen wel op een scherpe daling in de activiteit.

In juli is de inkoopmanagersindex (PMI), een graadmeter voor de economische bedrijvigheid, scherp gedaald tot 47,7 punten, het laagste niveau sinds 2009. Met name in de dienstensector was de terugval groot. McCann vraagt zich af hoe deze daling geïnterpreteerd moet worden. Een PMI onder de 50 duidt op een recessie, wat suggereert dat de Britse economie begint te krimpen. Aan de andere kant, aan de betrouwbaarheid van de PMI voor het voorspellen van een recessie wordt nog wel eens getwijfeld.

De Bank of England (BoE) zal hoe dan ook met grote belangstelling naar deze data kijken. Hoewel de eerste signalen verontrustend zijn, is de onzekerheid over de impact van de Brexit nog altijd groot. Maar de BoE moet dat niet aangrijpen als reden om maar af te wachten en niets te doen. Zij weet uit eigen onderzoek hoe ernstig de impact van onzekerheid op de economie kan zijn. Dat de financiële markten maar beperkt reageren, ziet McCann als weerspiegeling van de verwachting dat de BoE een ruim monetair beleid zal gaan voeren.

Standard Life Investments pleit ervoor dat de BoE begin deze maand een krachtig stimuleringspakket aankondigt, bestaande uit een renteverlaging, kredietverruiming en een inkoopprogramma. Als de BoE liever eerst meer data wil afwachten en nalaat om nu een adequaat antwoord op de huidige onrust te geven, riskeert zij dat de neerwaartse trend aan kracht wint.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.