BlackRock: risico cyberoorlog neemt toe door handelsconflict VS-China

Doordat het handelsconflict tussen China en de VS steeds verder oploopt, stijgt het risico dat de kemphanen de strijd uitbreiden naar het digitale domein. Dat levert vooral onzekerheden op voor de technologiesector, en ook de risico’s op de financiële markten nemen toe, zo stelt vermogensbeheerder BlackRock in een marktcommentaar.

Voorheen waren economische risico’s en binnenlandse veiligheidskwesties afzonderlijke risico’s, maar inmiddels beginnen die in elkaar te vervloeien. In de VS staat het telecombedrijf Huawei nu op de lijst van instellingen die een bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid. Huawei moet nu toestemming hebben om Amerikaanse technologie en onderdelen te kunnen kopen. Aangezien Huawei het grootste telecombedrijf ter wereld is, raakt dat bedrijven in de toeleveringsketen over de hele wereld – vandaar de koersdalingen in de techsector deze week.

Cyberaanvallen nemen toe in omvang en intensiteit. Actieve partijen in dit veld variëren van goed gefinancierde overheidsinstanties en terroristische netwerken tot criminelen met beperkte middelen. Hun doelstellingen omvatten niet alleen het stelen van persoonlijke en zakelijke informatie, maar omvatten ook bredere geopolitieke en economische doelen.

BlackRock beschouwt cyberaanvallen dan ook als een groeiend risico voor belangrijke infrastructuur en ook steeds meer als onderdeel van het wapenarsenaal van naties. Dit risico raakt verweven met bezorgdheid over binnenlandse veiligheid, economisch concurrentievermogen en leiderschap op het gebied van geavanceerde technologieën. BlackRock is nog steeds positief over makers van halfgeleiderproducten die gerelateerd zijn aan 5G-ontwikkelingen op de lange termijn, maar denkt wel dat beleggers meer aandacht moeten besteden aan de mogelijke gevolgen in de toeleveringsketen van geopolitieke spanningen. Ook is het mogelijk dat door de spanningen de Amerikaanse en Chinese technologiesectoren geleidelijk aan steeds minder gelijk op zullen gaan. Dat is een reden om beide in portefeuille te hebben.