Europa : als het stof gaan liggen is

Bijdrage geschreven door Michael Browne en Steve Frost, Portfolio Managers European Long/Short bij Martin Currie (een filiaal van Legg Mason)
Michaelbrowne
Michael Browne

De uitslagen van de Europese verkiezingen zien er dramatischer uit dan ze zijn. Een nationalistische opstoot was verwacht, maar op Italië na is dit niet gebeurd. Als het stof van de Europese verkiezingen gaan liggen is, zullen we een terugkeer van de focus op meer dringende zaken zien. Er doet zich een grote, durende en brede vertraging in de industriële en productiesector voor. Velen denken dat die veroorzaakt wordt door de handelsoorlog tussen de VS en China, maar de vertraging startte al vroeger, in de tweede helft van 2018. Als die zich uitbreidt naar de dienstensector, dan zullen we een veel grotere groeivertraging zien dan de huidige.

Dit zal de politici van de Europese landen met hoge staatsschulden echt onder druk zetten om die te verminderen via fiscale maatregelen, waartegen de EU zich zou kunnen verzetten.
Stevefrost
Steve Frost
Het zal de ECB onder druk zetten om de kwantitatieve versoepeling opnieuw in te voeren, waartegen Duitsland zich zou verzetten. Het risico op een significante recessie (vergelijkbaar met 2008/9) is niet groot, maar we zouden al in een milde recessie kunnen zitten. Er bestaat een reëel risico dat monetaire, fiscale of bancaire beleidsvergissingen de recessie uitdiepen.

Voorzichtigheid en kansen

Voorlopig blijven we zeer voorzichtig, omdat het risico neerwaarts gericht is (wat voor ons een opportuniteit is). Als de markten aanzienlijk naar beneden gaan, zal een koopkans zich aandienen. Daarna zullen we een nieuwe cyclus zien ontstaan. Juni is historisch gezien de slechtste maand voor Europese aandelen en alle bewijzen liggen voor dat dit nu ook weer het geval zal zijn.