Beleggingskansen in de huidige context

Door Juan Nevado, fondsbeheerder van het M&G (Lux) Conservative Allocation Fund en het M&G (Lux) Dynamic Allocation Fund

Juannevado
Juan Nevado

De grootste uitdaging van het moment voor elke wereldwijde activaverdeler is het gebrek aan diversificatie van het aanbod, waarbij de evolutie van de Amerikaanse rentevoeten de drijvende kracht is achter de bewegingen in alle activaklassen. De activa die in de laatste maanden van 2018 op uniforme wijze gedaald zijn - aandelen, obligaties, grondstoffen - hebben in de eerste maanden van 2019 allemaal een gezonde sprong voorwaarts gemaakt. Op dit moment lijkt de aandacht voor de fundamentals verdwenen, waardoor het leven van de wereldwijde activaverdeler moeilijker is geworden.

Diegenen die denken dat een recessie niet nabij is, ondanks de groeivertraging, lijken de grootste diversificatiekansen te vinden in een selectie van wereldwijde aandelen en obligaties uit de opkomende markten. De aanhoudende zwakte van de valutamarkt in de opkomende markten sinds de afgelopen zeven jaar en de beperkte inflatie hebben ertoe geleid dat Braziliaanse staatsobligaties een reëel rendement van meer dan 5% bieden, terwijl het reële rendement op Mexicaanse staatsobligaties 4% bedraagt. Dit staat in tegenstelling tot de obligaties van de ontwikkelde markten van Europa, Japan en Australië, waarvan de rendementen momenteel negatief zijn met als gevolg beperkte beleggingsmogelijkheden. Terwijl de waardering van wereldwijde aandelen kennelijk relatief laag is , lijken Amerikaanse aandelen duur in vergelijking met hun historische niveaus - met uitzondering van de banken, de technologie- en de biotechnologiesector.

De belangrijkste vraag blijft echter : wat kan de solide wereldwijde groei verstoren ? Handelsoorlogen, de terugtrekking van de stimuleringsmaatregelen van China, de onopgeloste politieke crisissen in Italië en het Verenigd Koninkrijk kunnen allemaal een rol spelen bij het beïnvloeden van het sentiment. Maar eveneens zouden een meer accommoderend monetair beleid in China, een consequent gematigde Amerikaanse Federal Reserve en een politieke oplossing in het Verenigd Koninkrijk kunnen helpen om het kwetsbare beleggerssentiment gerust te stellen. Zoals altijd is het van belang om flexibel en selectief te blijven bij het maken van beleggingskeuzes.

Globalgrowth