Standard Life Investments: Opkomende markten komen er weer bovenop

Alexwolf
Alex Wolf

Beleggers in opkomende markten hebben een turbulent eerste halfjaar achter de rug, gekenmerkt door enerzijds substantiële politieke risico’s en anderzijds verbeterde marktomstandigheden. De opkomende markten profiteren momenteel van twee opvallende veranderingen, stelt Alex Wolf van Standard Life Investments: verbeterde grondstoffenprijzen en gewijzigde verwachtingen ten aanzien van het beleid van de Fed.

In 2015 waren dalende grondstoffenprijzen en de verwachting dat de Fed de rente zou verhogen juist de oorzaak van de zwakke prestaties van de opkomende markten.

Als gevolg hiervan ziet een aantal grotere opkomende markten een fundamentele verbetering in het tweede kwartaal optreden. Met name de overtuiging dat de beleidsmakers in China met monetaire verruiming en een expansief begrotingsbeleid de juiste instrumenten aanwenden om de groei te stabiliseren, heeft bijgedragen aan de verbetering van het sentiment. Elders lijkt ook het ergste achter de rug te zijn.

De economische groei in de meeste grondstoffen-exporterende landen hebben de bodem bereikt; handel- en productiecijfers trekken weer aan en kapitaal stroom weer richting de opkomende markten.

Vooruitblikkend is het echter moeilijk voor te stellen dat de macrocijfers of de balansen veel zullen verbeteren. Maar de combinatie van een soepeler Fed-beleid en stabiliserende grondstoffenprijzen beperken het neerwaartse potentieel voor de regio.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.