Reactie Robeco op toekenning Chinees beleggingsquotum aan Nederland

Vandaag is bekendgemaakt dat de Chinese overheid een Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) quota van RMB 50 miljard heeft toegekend aan Nederland.

Gilbert Van Hassel, CEO van Robeco: "Wij zijn zeer verheugd met het besluit van de Chinese overheid om Nederland een Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor ('RQFII') quota toe te kennen. Via RQFII krijgen financiële instellingen, waaronder Robeco, vanuit Nederland toegang tot de Chinese kapitaalmarkten, en dit is een belangrijke stap om onze nationale en internationale klanten nog beter te kunnen bedienen. Onze dank gaat uit naar de Nederlandse overheid, die ervoor hebben gezorgd dat er een gelijk speelveld ontstaat tussen Nederland en omringende EU landen. Robeco zal actief kijken hoe we aanspraak kunnen maken op een deel van dit toegekende quota."

Vanaf 2002 introduceerde de Chinese overheid verscheidene kapitaal in- en uitstroom-quota voor internationale investeerders om via deze verschillende investeringskanalen mogelijkheden te bieden om in de lokale Chinese markt te beleggen.

De eerste was de introductie van het Qualified Foreign Institutional Investor ('QFII') quota. Via dit kanaal kunnen buitenlandse institutionele investeerders (onder voorwaarden) investeren in Chinese effecten. Het Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) quota deed zijn intrede in 2011 en is een doorontwikkelde versie van QFII. Het verschil is dat RQFII is bedoeld voor offshore Renminbi reserves, in tegenstelling tot QFII, waar buitenlandse valuta gebruikt kunnen worden. Dit geeft internationale vermogensbeheerders waaronder Robeco toegang tot een groter beleggingsspectrum.

In 2014 werd de Stock Connect Group gelanceerd, een wederzijds toegangskanaal tussen Hong Kong en Shanghai/Shenzhen, waarbij investeerders in beide markten in elkaars aandelen kunnen handelen via de beurzen in hun eigen jurisdictie.