M&G: Handelsoorlog met VS zal Mexico hard treffen

Er dreigt een handelsoorlog uit te breken tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dit zal negatieve gevolgen hebben voor beide landen, maar vooral Mexico zal getroffen worden, aldus Claudia Calich, beleggingsstrateeg opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G in onderstaand commentaar.

Mexico krijgt rake klappen

De Amerikaanse overheid dreigt met nieuwe tarieven voor Mexico. Vanaf 10 juni en oktober kunnen de tarieven op de import en export tussen beide landen stapsgewijs stijgen tot maar liefst 25%. Deze verhoging zal vooral negatieve gevolgen hebben voor de Mexicaanse economie en de peso.

De tarieven gaan per maand met 5% omhoog. Ter illustratie, dit is al direct een verhoging vergeleken met het pre-NAFTA van 4% en het gemiddelde WTO-tarief van 2,5%. De nieuwe tarieven zullen uiterst schadelijk zijn voor de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Mexico: de Mexicaanse export naar de VS bedraagt 80% van de totale uitvoer van het land. Bovendien heeft het Witte Huis aangekondigd dat de tarieven uniform zijn. Dit houdt in dat de complete in- en uitvoer wordt beïnvloed, wat met name voor de autosector grote gevolgen heeft omdat bij deze industrie veel producten heen en weer gaan over de grens.

Het beste scenario om de waardeketen te beschermen is een langzamere invoering van de tariefheffingen. Een optie wellicht ook voor President Trump want die zou wel eens binnenlandse problemen kunnen krijgen wanneer fabrikanten in de VS worden getroffen. Er is echter ook een worstcasescenario waarbij de tarieven gewoon ingaan op 10 juni omdat Mexico niet tegemoet komt aan de Amerikaanse eis dat de migratie bij de Mexicaanse grens wordt teruggebracht.

Als Washington daadwerkelijk tot actie overgaat, wordt Mexico gedwongen tot vergeldingsacties om de concurrentiepositie te behouden, zoals het opleggen van tarieven op de import van graan uit de VS. Beiden landen ondermijnen zo hun eigen handelsverdragen wat het einde kan betekenen voor zowel NAFTA als het USMCA-verdrag.

Keldering groei

De Mexicaanse economie krijgt te maken met veel onzekerheden die de groei zeker zal raken, en dit terwijl Mexico al met een zeer lage groei kampt. Economen schatten de impact op het bbp van Mexico op -0,45% bij 5% aan tariefheffingen tot -1,20% bij 25% aan tariefheffingen. Verder kan de centrale bank van Mexico, Banxico, eigenlijk geen renteverlaging meer doorvoeren en de toenemende risico’s zullen de kans op een rentestijging zelfs groter maken als de peso verder devalueert.

De geplande ontmoetingen tussen de topfunctionarissen van beiden landen de komende dagen zijn cruciaal.