Standard Life Investments: Hoe reageren valuta op negatieve rente?

Kendickinson
Ken Dickinson

De relatie tussen negatieve rente en valuta wordt nog niet goed begrepen omdat hij nog relatief onbekend is. Als belegger zou je verwachten dat een negatieve rente leidt tot een verzwakking van de eigen valuta maar volgens Ken Dickson, investment director bij Standard Life Investments blijkt dat valuta sterker reageren op kwantitatieve verruiming (QE) en renteverschillen dan op een positieve of negatieve rente.

In het algemeen verlaagden de meeste landen eerst de rente, pasten vervolgens ZIRP toe en daarna QE, alvorens over te gaan tot NIRP. Hoewel, de BoJ paste al QE in 2001 toe en verhevigde haar QE-beleid vanaf 2012. De ECB voerde al een negatieve rente voor QE van start ging en de Zwitserse centrale bank heeft wel een negatieve rente, maar nooit QE toegepast. Ondanks de verschillen van land tot land in het gevoerde monetaire beleid, lijken obligatiemarkten een voorschot te nemen op het monetaire beleid, waarbij negatieve obligatierente voorafgaand aan de officiële beleidsaankondiging de norm is geworden.

Verschillende aankondigingen van beleidsaanpassing hebben verschillende gevolgen. De euro daalde flink toen de rente negatief werd. Maar sinds QE werd aangekondigd, is de munt relatief stabiel gebleven. Daarentegen paste de Zweedse Riksbank eerst QE toe en voerde daarna een negatieve rente in. De Zweedse kroon daalde voorafgaand aan de gelijktijdige aankondiging van de maatregelen, maar daarna was er geen directe impact op de munt meer.

Interessant is ook de reactie van safe haven-valuta. De Zwitserse franc blijft sterker versus de euro, ondanks het negatieve rentebeleid van de Zwitserse centrale bank. De Japanse yen deprecieerde ten opzichte van de US dollar met in totaal 50% na de opeenvolgende aankondigingen van QE-programma’s door de BoJ in december 2012, april 2013 en oktober 2014. Echter toen de BoJ een negatieve rente aankondigde in januari dit jaar, steeg de yen met 12%. Het lijkt erop dat een negatieve rente een tegenovergesteld effect heeft ten opzichte van wat beleidsmakers en markten verwachten. Als de wereldwijde renteverschillen kleiner worden en beleggers meer risicomijdend, drijft dat de safe haven valuta’s omhoog en niet omlaag.

In de ontwikkelde markten heeft de negatieve rente het vertrouwen van beleggers aangetast en, in combinatie met een voorzichtiger houding van de Fed, de divergentie in het monetaire beleid ondermijnd. Maar het risicomijdende gedrag van beleggers heeft ook geleid tot tegenvallende prestaties van een aantal valuta in de opkomende markten. Dickson heeft een voorkeur voor de US dollar op de lange termijn, omdat het als een safe haven fungeert na de uitkomst van het Britse EU-referendum en vanwege de hogere rente in de VS. Zwakkere Aziatische en commodity valuta zijn interessant voor beleggers om hierop in te spelen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.