Mexico: interessante beleggingsmogelijkheden in de energie- en financiële sector

 • De tarieven van Trump zouden de Amerikaanse consumenten hard getroffen hebben
 • Mexico profiteert van zijn structurele hervormingen
 • Veel interessante bedrijven hebben weinig blootstelling aan de Amerikaanse economie en genereren een dubbelcijferig rendement.

  Cornelbruhin
  Cornel Bruhin

  Een nieuwe president, lage groei in het eerste kwartaal van 2019 en de spanningen met de VS rond immigratie en handel : Mexico staat voor een aantal uitdagingen. Niet in de laatste plaats gezien de gespannen situatie met de VS zijn veel investeerders op dit moment nogal terughoudend ten opzichte van het Latijns-Amerikaanse land. Cornel Bruhin, fondsbeheerder voor het MainFirst Emerging Markets Corporate Bond Fund Balanced, vindt nog steeds interessante beleggingsmogelijkheden in Mexico - vooral in de energie- en financiële sector: "Olie en gas, elektriciteit en financiën zijn weinig blootgesteld aan de Amerikaanse economie en het toerisme en de export kunnen zelfs profiteren van een zwakkere Mexicaanse peso: ze worden betaald in Amerikaanse dollars, maar hun bedrijfskosten zijn in peso's", aldus Bruhin. Met een goede kennis van de bedrijven zijn er zelfs mogelijkheden om posities uit te breiden.

  Daarnaast hebben de Amerikaanse en Mexicaanse regeringen een akkoord bereikt op basis van maanden van geheime onderhandelingen. Ook al dreigt Trump opnieuw tarieven op te leggen, het is onwaarschijnlijk dat deze worden opgelegd. Omdat ze de Amerikaanse consumenten aanzienlijk zouden treffen en vooral de Amerikaanse auto-industrie eronder zou lijden. Bovendien is Mexico de op twee na grootste handelspartner van de VS en zouden de tarieven de nieuwe handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada (USMCA) in gevaar hebben gebracht.

  Structurele hervormingen bieden een solide basis

  Mexico wordt steeds meer een zwaargewicht onder de opkomende markten. Het bruto binnenlands product van Mexico bedroeg in 2018 1,2 biljoen USD, waarmee het op de 15e plaats komt, direct achter Australië (1,4 biljoen USD). Het is ook de twaalfde grootste exporteur ter wereld en heeft vrijhandelsovereenkomsten met 46 landen, meer dan enig ander land. Het produceert en exporteert dezelfde hoeveelheid goederen als de rest van Latijns-Amerika samen. "De belangrijkste export is niet de export van grondstoffen, maar van industriële producten zoals auto's, elektrische apparatuur en computers", aldus Bruhin.

  In de afgelopen jaren hebben veel hervormingen van de vorige president, Enrique Peña Nieto, geholpen om de afhankelijkheid van olie, die vroeger goed was voor ongeveer 40 procent van de overheidsinkomsten, terug te brengen tot ongeveer 20 procent. De nieuwe president Andres Manuel Lopez Obrador, kortweg AMLO, wil deze ontwikkeling stimuleren en is van plan om twee nieuwe raffinaderijen te bouwen, zes bestaande raffinaderijen te renoveren en 4 miljard dollar uit te trekken voor nieuwe exploratie. "Deze investeringen zijn dringend nodig om de marges te verhogen en de productie op te voeren," zei Bruhin. Het doel van AMLO is om binnen twee jaar de productie te verhogen van 1,9 naar 2,5 miljoen vaten per dag.

  Beleggingskansen in de energie- en financiële sector

  Hoewel Mexico ongetwijfeld nauw verbonden is met de VS, zijn er ook interessante beleggingsmogelijkheden die relatief onafhankelijk zijn van de VS, bijvoorbeeld in de energiesector. Saavi Energia (de obligatie wordt uitgegeven via de special purpose entity Cometa Energia) is de op drie na grootste onafhankelijke energieproducent in Mexico en is al meer dan 20 jaar op de markt. 92% van de klanten zijn commerciële en industriële klanten. De kasstromen zijn dus vrij stabiel en voorspelbaar. Het rendement op de recent uitgegeven obligatielening bedraagt momenteel 6,3 procent. Ook in de financiële sector zijn er interessante, innovatieve financiële bedrijven zoals AlphaCredit en Unifin Financiera, die kredietnemers eenvoudig online toegang geven tot leningen en een rendement van meer dan 10 procent genereren. "Als actieve managers en waardebeleggers blijven we goud vinden en zullen we op de uitkijk staan als de huidige spanningen kunnen worden gebruikt als koopmogelijkheid", zegt Bruhin.